Календар на квітень 2023 для городу, саду та клумби

У квітні традиційно розпочинається довгоочікуваний садово-городній сезон. Роботи в саду та городі цього місяця чекає дуже багато, тому не варто зволікати. А досягти великих успіхів у господарстві допоможе місячний посівний календар на квітень 2023.

Дивіться також Календар на березень 2023 для городу, саду та клумби

Основні роботи в квітні

Фази Місяця у квітні 2023 року:

  • Новий місяць: 20 квітня о 6:12 за Києвом

  • Повний місяць: 6 квітня о 6:34 за Києвом

  • Зростаючий Місяць: з 1 по 5 квітня та з 21 по 30 квітня

  • Спадний Місяць: з 7 по 19 квітня

  • Місячне затемнення: ні

  • Сонячне затемнення: 20 квітня о 6:17 за Києвом

Сприятливі і несприятливі дні для сівби, посадок рослин

Загалом, сприятливі дні для посіву/посадки овочевих культур 7-9, 12-14, 17, 18, 21, 22, 25-27

Несприятливі дні для посіву, посадки та пересадки будь-яких рослин — 6, 10, 11, 15, 16, 19, 20.

План робіт у саду та на городі

У квітні мають велике значення правильні терміни посіву та інших важливих робіт у саду та на городі. Тому краще звіритися з місячним календарем і все встигнути, щоб порадувати себе чудовим урожаєм восени!

Час дачних закупівель! Квітень — ідеальний час, щоб купити насіння, саджанці, садовий інвентар, добрива та засоби захисту рослин. 

Також слід скласти план посадок або почитати корисні статті з городництва. Цього дня споруджуємо грядки та розмічаємо город.

Можна придбати або відремонтувати садово-городній інвентар. Придивіться до своїх інструментів і садової техніки — можливо, ви забули щось підготувати або полагодити до дачного сезону.

Займіться теплицею і підготуйте її до посіву: можна помити вікна, знезаразити ґрунт, перекопати грядки.

Посадіть у теплиці редис, зелень, пряні трави та посійте на розсаду томати, огірки, капусту.

Якщо на вулиці встановилася температура вище 10°C, то вже можна виносити розсаду надвір, щоб загартувати її перед висадкою на город.

Проводимо обрізання саду та заліковуємо дупла дерев.

Не забудьте поливати хвойні рослини, а вдома — підгодувати кімнатні рослини азотними добривами.

Можна також розпікірувати розсаду.

Саме час, щоб внести азотні добрива, розборонувати грядки, прищепити плодові дерева, очистити хвойних крону від сухої хвої. Можна сформувати крони хвойних рослин і закласти на городі приманки для капустянки. Підживіть грядки перегноєм і замульчуйте плодові дерева, закладіть компост.

Можна вже сіяти на розсаду томати, огірки, кабачки, баштанні культури, капусту, а у відкритий ґрунт — редис. Також висадити на грядки холодостійкі овочі (редис, салат, кріп, петрушку). 

Проводимо обробку саду та кімнатних рослин від хвороб та шкідників, добрива ґрунту азотом та перегноєм. Час посіяти зелень і пряні трави, а також посадити плодові дерева і ягідні чагарники.

Починаємо пророщувати картоплю! Для цього дістаньте з льоху насіннєві бульби картоплі та поставте у тепле світле місце.

Приведіть до ладу свою земельну ділянку. Можна посіяти газон або викопати яму під майбутній садовий ставок.

Важливі справи в саду у квітні

Прищеплюємо плодові дерева. Квітень — ідеальний місяць для щеплення дерев. Під час цього процесу не забувайте головне правило: підщепа має прокинутися (у ній має йти активний рух соку), а щеплення — сплячим.

Обробляємо сад від хвороб та шкідників. У квітні голодні комахи вибираються із зимових укриттів і жадібно накидаються на молоді листочки, пагони і бруньки. Щоб не втратити врожай, необхідно дати садовим шкідникам відсіч!

Для цього достатньо провести мінімум три захисні інсектицидні обробки.

Підживлюємо сад. За дачний сезон дерева та чагарники забирають із ґрунту дуже багато поживних речовин. У квітні — у період активного зростання їх треба підгодувати азотом.

Саджаємо дерева та чагарники. У середині місяця висаджуємо саджанці з відкритою кореневою системою. Саджанці в контейнерах можна висаджувати і влітку, але розпочинають сезон посадок традиційно в середині квітня.

Заліковуємо пошкоджену кору дерев. Якщо є морозобоїни, то на їхньому місці очистіть кору до здорової тканини та замажте рани олійною фарбою на натуральній оліфі. Дупла краще закладати сумішшю глини та коров'ячого гною або просто глиною.

Розкриваємо виноград, троянди та клематиси. У березні їх починають провітрювати, а на початку квітня захист можна зняти зовсім.

Роботи на городі

Боронуємо ґрунт. Якщо ви за всіма правилами перекопали ґрунт восени, то у квітні, як тільки він підсохне, грудки землі треба розбити граблями. Таким чином ви вирівняєте ділянку та збережете вологу у ґрунті для майбутніх посівів.

Сіємо холодостійкі рослини. Наприкінці квітня можна висівати коренеплоди (морква, буряк, редис, ріпу, брукву, турнепс та пастернак), всі види капусти, бобові (горох, боби, сочевицю), зелень (гірчицю, крес-салат, руколу, листові салати, щавель та шпинат) та пряні трави.

Сіємо на розсаду теплолюбні овочі. На початку квітня можна сіяти скоростиглі томати, а наприкінці — огірки, баштанні культури та кукурудзу.

Висаджуємо розсаду у теплиці. Розсаду томатів, перців та баклажанів із середини квітня (якщо погода дозволяє, то і з початку) вже можна і потрібно висаджувати у теплиці.

Пророщуємо бульби картоплі. Це роблять за два тижні до висаджування картоплі. Так, якщо ви плануєте садити картоплю 1 травня, то дістаємо бульби 15 квітня, якщо 9 травня — 25 квітня. Пророщувати бульби треба на світлі.

Народні прикмети для садівників та городників

Квітнева погода завжди несе безліч несподіванок: на початку місяця може потепліти, а потім раптово похолодати та випасти сніг. Тому в усі часи люди намагалися визначити за прикметами, яка погода на них чекає.

  • Дощі та дружна відлига у квітні — до великої кількості грибів.
  • Чим більше зірок наприкінці квітня, тим багатшим буде урожай.
  • Якщо у квітні ще не прилетіли ластівки, то літо буде холодним та дощовим, а вся весна холодною.
  • Якщо поверхня снігу у квітні шорстка, то чекайте на хороший урожай.
  • Якщо сніг тане, а ночі ясні, то погода під час збирання врожаю буде гарною.
  • Річки, що розлилися на початку місяця, — до багатого врожаю.
  • Якщо на початку квітня гримлять грози, то літо буде раннім та спекотним.
  • Затяжні дощі наприкінці квітня віщують добрий урожай.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.