Перші зав'язі на молодій груші краще обривати — поради

Квіти на молодій груші можна не обривати, вони ніяк не впливають на подальший розвиток деревця, зайві квіти груша сама скине. А ось кількість зав'язей краще в перший рік відрегулювати. Залишити на кожній скелетній гілці не більш 1-2 зав'язей, інші видалити, пише Zemliak.com.

Квіти на молодій груші досвідчені садівники радять обривати тільки в одному випадку, якщо дерево не сформувалося остаточно, або воно перенесло яке-небудь захворювання. Оскільки цвітіння і наступні плоди можуть відібрати в нього сили і загальмувати зростання. Зміцніла ж груша цілком здатна витримати не тільки квіти, а й плоди. Тому обривати у неї суцвіття не варто.

«Якщо це саджанець карликової груші, то в нормі він зацвітає через 3 роки, саджанець високорослої груші пізніше. Якщо груша сформувала стовбур, у неї є кілька скелетних (відходять від стовбура) гілок, які обросли маленькими плодовими гілками, то значить саджанець цілком сформувався і зможе витримати кілька плодів», — кажуть садівники. 

Якщо дерево ще не сформовано, виглядає як тоненький прутик, то рано йому ще плодоносити. Квіти можна не обривати, а ось зав'язі видалити всі, краще потерпіти рік, ніж втратити саджанець.

Якщо саджанець груші посаджений в цей рік і в цей же рік він зацвів, то все ж краще все квітки видалити. Залишити можна пару квіток, щоб подивитися, що ж за груші будуть. 

Якщо ж деревце пересаджено в минулому році, то обривати перші квіти у груші не потрібно.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.