Садівникам розповіли, як правильно робити щеплення дерев навесні

Щеплення плодових дерев слід проводити на початку квітня, до розпускання бруньок та початку сокоруху чи під час сокоруху — в травні.

Перещеплення найкраще робити протягом 2 чергових років: у перший рік — одну частину крони, а у другий — іншу, пише Zemliak.com.

Живці — це корінці, паростки або бокові гілки, які використовуються для вегетативного розмноження рослин. До щеплення, їх необхідно заздалегідь заготовити: зрізати з дерев до початку сокоруху. Тільки після цього, можна зрізати з дерева всі однорічні гілки та прищеплювати живці. Якщо зрізати живець й в той же день прищепити — результату не буде.

Тільки зі здорових, сортових та врожайних дерев можна зрізати живці, які мають добре розвинені бруньки.

«Обираючи дерево, на якому ростиме нова гілка, рекомендовано вивчити їхню сумісність та будову. Тільки близькоспоріднені сорти дерев можуть чудово зростися між собою. Наприклад, яблуню потрібно прищеплювати з живцями яблуні, грушу з грушею і т. д», — кажуть експерти.

Щеплювати можна у кілька способів:

  • Копуліровка — це спосіб щеплення однакових за товщиною прищепи та підщепи. Для цього необхідно зробити косий зріз на підщепі та прищепі під кутом 30º. По середині кожного зрізу зробити защіп — надріз завглибшки близько 3-4см. Підщепу слід накласти на прищепу так, щоб защепи з’єдналися в замок, а камбіальні шари обох частин збіглися. Після цього, місце сполучення потрібно міцно зав’язати, замазати садовим варом та надіти поліетиленовий пакет.
  • Щеплення за кору. Цей спосіб слід проводити у травні місяці, коли кора чудово відстає від деревини й держак можна з легкістю вставити під або за кору та міцно зав’язати. Цим способом краще прищеплювати живці зерняткових культур на товсту підщепу. Залежно від діаметра можна робити щеплення від одного до декількох живців. Діаметр прищепи – від 7 до 15 мм., а товщина підщепи може бути від 2 до 20 см.
  • Щеплення в розщіп. Прищепа повинна мати діаметр приблизно з олівець, а товщина підщепи – від 7 до 15 мм.
  • Окулірування — це щеплення за допомогою вічка або бруньки. У цьому випадку прищепою слугуватиме вічко сортової рослини. Пробуджену бруньку слід прищеплювати навесні, у час сокоруху, а спляче вічко – ближче до осені.

«Місце щеплення необхідно обмазати садовим варом або зафарбувати олійною фарбою на натуральній оліфі. Також, слід обмазувати всі пошкодження та зрізи на живцях, окрім бруньок. Можна використовувати ковпачки з прозорої поліетиленової плівки. Це дуже комфортно, бо їх можна зняти у будь-який час та перевірити стан щеплення», — додають садівники.

Зберігати живці можна в підвалі, землі та снігу. Перед зберіганням, всі зрізи обов’язково слід обробити садовим варом. Також, потрібно вберегти їх від пошкоджень різними гризунами, обмотавши зв’язки ялиновими гілками або руберойдом. Крім цього, не можна допускати, щоб живці запліснявіли та пересушились.

Живці необхідно зберігати при температурі не вище 3°С, щоб до дня щеплення на них не проросли бруньки.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2023.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.