Садівники розповіли, як проводити обрізку дерев

Перед початком обрізки дерев, необхідно обстежити дерево на наявність пагонів, які ростуть всередину або мають ознаки хвороби. Від них обов'язково варто позбутися. Якщо доведеться обрізати багато гілок, то не варто хвилюватись — з ними дереву краще точно не буде. По-друге, необхідно пам'ятати, що підрізати можна тільки здорові і міцні гілки, пише Zemliak.com.

Не менш важливий нюанс — період обрізки. Досвідчені садівники радять робити весняну обрізку дерев до початку сокоруху. Не слід забувати також обробити зрізи, щоб в дерево не потрапила інфекція.

«Обрізка плодових дерев під час плодоношення — процес доволі специфічний. Найчастіше це робиться для поліпшення врожайності. Дачники радять проріджувати гілки, щоб забезпечити кращу освітленість крони. При правильному проріджуванні врожайність залишиться на високому рівні, а ось якість плодів буде помітно кращою», — пише Zemliak.com.

Часто дачники ставлять собі питання, чи можна обрізати верхівки плодових дерев. Справа в тому, що якість фруктів, які ростуть на нижніх гілках, безпосередньо залежить від їх освітленості. Щоб сонячні промені краще проникали до нижніх гілок, проріджувати верхівку потрібно обов'язково. 

Читайте також: Стало відомо, чим підживити суницю після висадки.

Багато дачників не знають, як правильно обрізати фруктові дерева. Більшість садівників обрізають їх восени — відразу після збору врожаю. Як не можна обрізати яблуню:

  • На дорослій яблуні не можна зрізати більше третини гілок за рік. З молодими деревами варто бути ще акуратніше
  • Не обрізати занадто близько до нирки. Переконатися, що прибрали всі сухі і порожні гілки
  • Обрізати яблуню не можна, коли заманеться. Це можна зробити або навесні до набрякання бруньок, або восени — вже після того, як опаде листя
  • Гілки мають значення. Приділити особливу увагу тим, які ростуть вертикально. На них зазвичай не з'являється багато плодів, тому їх можна сміливо видаляти.

Якщо ви вже вирішили обрізати дерева, важливо пам'ятати про одне правило: більше — не означає краще. Часто дачники через недосвідченість обрізають занадто багато гілок. В інших випадках городники допускають протилежну помилку — прибирають занадто мало пагонів. Якщо повторити цю помилку — результатів від весняної обрізки дерев можна не чекати. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.