Дачникам розповіли, для чого потрібно проводити снігозатримання

Снігозатримання проводять з метою накопичення снігу на городі і вилучення з нього корисних властивостей. Сніговий покрив підвищує температуру землі і допомагає озимим рослинам успішно перезимувати в грунті і раніше розпуститися. Такі рослини швидше дозрівають.

Про це пише видання Itvmg.com. 

Експерти визначи основні переваги проведення снігозатримання:

  • Шар снігу захищає землю від промерзання і морозного повітря, вберігає від ерозії і вітрів
  • Снігозатримання значно насичує грунт вологою і підвищує врожайність ділянки, оскільки в талій воді міститься багато корисних речовин, азот і фосфор. Сніг виступає природним добривом для ділянки
  • У молодих кущів і квітів сніг захищає коріння від промерзання
  • Під сніговим покривом будуть охочіше розмножуватися корисні для грунту дощові черв'яки.

Якщо восени висаджувати сидерати на зиму — для затримання снігу більше нічого робити не потрібно. Рослини-сидерати є природними затримувачами снігу. На ділянках з ними сніг тане набагато довше.

«Щоб сніг не роздувало вітром, по краях ділянки ставлять будь-який заслін з підручних матеріалів — шифер, аркуші картону, фанеру, дошки. Навколо троянд, молодих дерев, кущів та інших високих рослин можна згребти снігові пагорби. Такі пагорби будуть танути набагато довше, ніж тонкий шар снігу», — кажуть експерти.

Зазначається, не потрібно щільно утрамбовувати сніг, інакше коріння не зможе дихати. Пагорби зі снігу рекомендується робити для смородини, ожини, агрусу і суниці. При цьому варто пам'ятати про культури, які не люблять сніг — це вишня і слива.

Сніг набагато довше затримується на ділянках, де є природні «перешкоди» для його вимивання. Тому на ділянці можна розкласти предмети для снігозатримання — хвойний лапник, сухі гілки, дрова, стебла кукурудзи. Ці предмети розкладають по ділянці на рівній відстані один від одного.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.