Календар на грудень 2022 для городу, саду та клумби

Грудень — зазвичай спокійний і тихий місяць для господарів та господинь: основні роботи на городі, в саду та клумбі завершені, можна перепочити. Але це ідеальний час, щоб подумати вже про наступний садово-городній сезон.

Городники, садівники, квітникарі зазвичай наперед планують свої господарські справи — їм у цьому допоможе місячний посівний календар на грудень 2022 року. 

Фази Місяця у грудні 2022 року

  • Зростаючий Місяць: з 1 по 7 грудня

  • Повний місяць: 8 грудня о 06:10

  • Спадний Місяць: з 9 по 22 грудня 2022

  • Новий місяць (Молодик): 23 грудня о 12:18

  • Зростаючий Місяць: з 24 по 31 грудня 2022

  • Сонячне затемнення: ні

Сприятливі та несприятливі дні у грудні для садово-городніх робіт

Сприятливі дні для посівів і посадок — 1, 5, 6, 10, 11, 17-19, 24, 27-29 грудня

Несприятливі дні для посіву і посадок — 1, 8, 23, 25-26 грудня

Городні роботи у грудні

Можна зайнятися плануванням наступного городнього сезону — накреслити на папері план земельної ділянки, вказавши грядки, які були удобрені восени, а також ті, підживленням яких треба зайнятися з настанням весни. Слід відмітити, які культури росли на тій чи іншій гряді, — потім це треба врахувати при плануванні сівозміни.

Цього ж місяця вже час задуматися про придбання насіння, добрив та садового інвентарю.

У грудні деякі городники навіть проводять посіви листкової петрушки, гірчиці, кропу. Таке насіння добре загартовується, а рослини потім краще витримують весняні приморозки.

Якщо висівали рослини в теплиці або вирощуєте вдома, прорідіть сходи. Найкращий час зараз для того, щоб оглянути підзимові посіви на клумбі та грядках. Якщо ви посіяли пізньої осені моркву, редис, одно- та багаторічні квіти, огляньте шар мульчі, який поклали на посіви. За необхідності оновіть його, а якщо випав сніг — додатково утепліть ним грядки.

Загляньте до сховища, де тримаєте зібраний врожай овочів та фруктів. Їх потрібно регулярно оглядати, чи не з’явилися ознаки хвороб на яблуках, грушах, капусті та інших овочах. У разі виявлення зіпсованого урожаю, його потрібно одразу видалити, щоб шкідливі огранізми не поширилися на всі овочі та фрукти.

Час оглянути садовий інвентар. Як мінімум, він потребує чистки та миття. Очистіть сапу, вила від землі та бруду, секатор та інші інструменти — від рослинних решток. Далі частини інструментів, які пошкодилися, треба відремонтувати, а може й замінити. Тому внесіть садовий інвентар, який треба оновити, до списку з насінням та добривами. Купувати все разом буде простіше і займе не так багато часу.

Квітник у грудні: що робити

У грудні слід більше часу приділити догляду за кімнатними рослинами та вигонкою зелені.

У ящиках та горщиках кімнатних рослин можна замінити ґрунт.  Слід обробити кімнатні рослини від борошнистої роси. Вражає хвороба фіалки, петунію, каланхое, азалію та багато інших рослин, що ростуть у квартирі, теплиці чи оранжереї. Помітивши перші ознаки хвороби, потрібно видалити уражені частини та обробити рослини фунгіцидами.

Взимку під час опалювального сезону повітря у кімнатах занадто сухе для вазонів. Можна поставити недорогий зволожувач повітря у кімнаті з рослинами, або ж зволожувати листя. 

Закласти насіння на стратифікацію. Також можна висаджувати рослини в теплицю і на підвіконні.

Роботи в саду

Якщо ви ще досі не вкрили троянди та інші кущі на зиму, то саме час зробити це на початку грудня. Якщо ж це вже було зроблено, то оглядайте рослини в саду, вкриті на зиму. Особливо якщо у якості укривного матеріалу використовували агроволокно. Важливо, щоб під ним була циркуляція повітря.

Також слід провести снігозатримання, захистити землю в саду та на городі від морозів і гризунів. 

Приділіть час саджанцям, якщо потрібно, додатково вкрийте їх ґрунтом. Продовжуйте заготівлю живців для весняного прищеплення. Саджанці та молоді дерева, які восени огортали ялиновим гіллям від гризунів, варто постійно оглядати. У разі пошкодження захисту його треба одразу ж поновити, інакше голодні зайці зіпсують кору молодого деревця.

Захисну сітку від гризунів, за потреби, відремонтуйте чи замініть. Її могли пошкодити зайці, намагаючись дістатись до дерева. Якщо розкладали приманки від мишей та щурів, у місця закладки також треба навідуватися і, за необхідності, оновлювати їх. Для знищення гризунів на присадибній ділянці та у закритих приміщеннях (сховищах, складах) можна застосувати спеціальну приманку.

Стежте за рівнем снігу. Якщо його багато, то під ним гілля дерев та кущів може ламатися. Тому сніг постійно струшують, а там, де були підзимні посіви, — навпаки нагортають для утеплення.

Багато садівників практикують зимову посадку хвойних рослин. Особливо добре реагують на зимову пересадку дорослі рослини. Однак робити це потрібно, якщо земля ще не замерзла.

Можна провести вологозарядний полив. Також зараз вдалий час для позакореневого підживлення та боротьби зі шкідниками.

Читайте також Секрети вологозарядного поливу: як і навіщо поливати дерева в саду

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.