Городники розповіли, як приготувати добриво з тирси

Мульча з тирси благотворно позначається на структурі грунту, роблячи її на наступний сезон пухкої, повітряної, а за рахунок розкладання органіки — живильної і багатою корисними бактеріями, пише Zemliak.com.

Попередньо тирсу потрібно закомпостувати, краще восени. Для усунення дефіциту азоту додають в тирсу курячий послід або гній (5 кг посліду або 5 відер гною на куб.м матеріалу). Це збагатить його мікробами, необхідними для інтенсивного перепрівання органіки.

«Якщо посліду або гною немає, можна скористатися мінеральними азотними добривами (наприклад, аміачною селітрою з розрахунку 1 кг на куб.м тирси). Час від часу поливати суміш підігрітою водою, щоб мікроби мали вологу для життя», — кажуть експерти.

Тривалість компостування — 3-6 місяців (залежно від температури, наявності води та азоту для живлення мікробів). За 3-4 місяці вже буде напівперепріла тирса яку можна використовувати як мульчу.

Після 6 місяців компостування матеріал використовують не тільки як мульчу, але й як добрива, а також розпушувач. Істотний плюс такого компосту — відсутність насіння бур’янів.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2022.

Читайте також: 

Настій з кропиви підійде як добриво для кабачків

Городникам нагадали, що краще використовувати для мульчі

Висока кислотність грунту провокує ріст бур'янів

Господиням розповіли, як зберігати гарбузи взимку

Науковці рекомендують ранньостиглі помідори сорту Базилевс

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.