Поливати город в сильну спеку треба дуже обережно — поради

Рослини на городі і в саду також складно переносять високі температури в спекотні літні місяці. Саме тому городникам і садівникам варто в цей період приділити особливу увагу правильному поливу культур, який би дозволив зберегти урожай, пише сайт Своїми руками.

При поливі городу і саду в спекотний період треба дотримуватися кількох базових правил:

  • полив тільки під корінь
  • фруктові дерева краще обкопувати
  • воду для поливу краще відстоювати
  • уникати поливу холодною водою
  • варто захистити від прямих сонячних променів те, що можна накрити

«Лійка немов спеціально створена для того, щоб підняти її вище і влаштувати рослинам дощ. Але робити цього не треба — листя у культур дуже вразливі в цей період», — сказано в повідомленні.

Усі городні культури потрібно поливати під корінь. Помідори, баклажани, гарбузи, кабачки —  усе це категорично заборонено поливати зверху, тому що швидко «згорить» листя. Зверху добре поливати тільки хвойні.

«Фруктові дерева зараз взагалі поливати не потрібно, тільки рихлити під ними. Їх дуже рясно поливають восени: обкопують, роблять «блюдця» під деревами, кладуть туди шланг і дуже добре заливають. Потім це все закривають і вологі рослини йдуть в зиму», — рекомендують садівники.

Не можна поливати холодною водою — це знають майже всі садівники і городники. Але це теж не означає, що вона обов'язково повинна бути дуже теплою. Оптимальною буде температура води для поливу 24-25°C.

«Зі свердловини безпосередньо поливати не можна — там температура води може бути 7-9°C, це не піде на користь рослинам. Можна набрати її в бочки і дати відстоятися, прогрітися на сонечку», — кажуть експерти.

Ще одна проблема зі свердловиною — вода буває підсолена. Це видно після поливу, адже навколо рослин з'являється легкий білястий наліт.

«Таку воду теж потрібно відстоювати і намагатися поливати поменше, чекати дощів. Розпушування через день, кожен день вважається «сухий полив» і трохи замінює таку воду», — радять городники.

Крім того, наприклад, огірки від літнього сонця страждають найбільше — у них дуже вразливі листя. Щоб вони не «горіли», що не жовтіли і не сохли, їх потрібно ховати від спеки.

«Огірки будуть добре рости, незважаючи на спеку, тільки якщо вони добре прикриті. Можна зробити навіс з нетканого матеріалу або добре провітрювану теплицю», — радять господарі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.