На Трифона виганяють мишей з дому — прикмети

Віруючі українці щороку 14 лютого, крім Дня всіх закоханих, відзначають також Трифонів день. У церковному календарі це дата вшанування пам'яті святого мученика Трифона, якому моляться при нападі шкідників на посіви й насадження. 

На Русі на Трифона заговорювали мишей та мишарники — місця, де миші знаходили собі прожиток й тепло, пише Zemliak.com з посиланням на Wikipedia.

Цей день вважається сприятливим для вигнання мишей. Раніше цим займалися знахарі. Вони проводили спеціальні обряди, які могли вигнати гризунів навіть за межі селища, не кажучи вже про будинок.

Актуально: Миші в домі та коморі: надійні методи боротьби.

«Знахар йшов зі своєю кішкою до стогів з мишарниками. Там він виймав з середини заклинаємих по снопу (або по клоку, якщо йдеться про сіно) з усіх чотирьох боків, «з чотирьох вітрів», дбайливо складав все це до купи — з особливим нашіптуванням — й ніс до запросившої його хати», — кажуть історики. 

В хаті знахар розміщував принесене у чисто виметеній та жарко натопленій печі та розпалював розжареною кочергою. Залишки золи після спалених снопів ретельно вигрібав й переносив на тік, де й всипав до тих місць, звідки було взято снопи. Знахар, всипав золу у відповідні місця, читав спеціальні замовляння. Вважалося, що після цього мишей виводив їх мишачий цар геть.

Ще в підлітковому віці Бог нагородив Святого Трифона даром зцілення всіляких хвороб і вигнання демонів. Завдяки своєму дару, Трифон врятував рідне село з голоду. Якось на врожай напали шкідники, яких святий прогнав за допомогою молитви.

Читайте також: 

Доглянуте зерносховище забезпечить довге зберігання зерна

Біологічні препарати виведуть гризунів за межі господарства

Бузина допоможе позбутись мишей

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.