У прифронтову громаду на Харківщині почали повертатись евакуйовані люди

У зруйновані села Оскільської громади, що на Харківщині, повернулася частина жителів. Раніше в громаді було близько 9800 мешканців, тепер — 3800. 60% людей, які проживали до повномасштабного вторгнення у громаді, — виїхали, повідомляє Status Quo.

«Руйнування в Оскільській громаді дуже значні. В усіх 27 населених пунктах є пошкодження. Деякі села майже повністю стерті з лиця землі. Це Довгеньке, Топольське, Мала Комишуваха, Вірнопілля. У цих населених пунктах раніше проживали більш як  по 100 людей, у деяких — 400-500. Зараз мешканці повертаються, але кількість їх зовсім мала — від 9 до 20 жителів. До Вірнопілля повернулося більше людей: зараз там проживає понад 100 мешканців», — розповів перший заступник оскільського сільського голови Павло Чернов.

У цілому, за словами Чернова, ситуація катастрофічна, бо у більшості населених пунктів через обстріли немає газу та світла. Основною проблемою залишається мінна небезпека, бо населені пункти перебували в зоні активних бойових дій, і вибухонебезпечних предметів залишається дуже багато. Правий берег річки Оскіл всіяний мінами «пелюстками», були випадки підривів мирного населення. 

Заміновано й багато земель сільськогосподарського призначення, через це майже нічого не обробляється. Наразі фахівці працюють, щоб зробити карту мінної небезпеки по громаді.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.