На Івано-Франківщині село на межі вимирання

Селі Витані що на Івано-Франківщині, на межі вимирання. Раніше в населеному пункті мешкало понад 200 людей, на кінець грудня 2021 року тут мешкає всього 5 людей. За даними Державної реєстрації виборців станом на 30 листопада 2021 року в населеному пункті зареєстровано 11 людей.

Про це стало відомо з Суспільного.

Вимираюче село розташоване серед лісу. Але для людей, які родом звідти, Витань й досі залишається місцем сили та теплих спогадів.

Колись у селі мешкали понад 200 людей — щонайменше 60 заселених хат. Працювала бібліотека, клуб, магазин, медпункт, початкова школа, був колгосп.

«Я вже навіть не знаю, скільки років минуло, коли я тут була. Це — хата мого тата. Він жив у тій хаті, «кавалєрки бавився» , поки не женився. Як женився, то пішов «на бік»  з цієї хати. Я була тут так само. Коли ходила до школи, сюди «прилітала»  завжди, до баби своєї. Баба мені напече йойликів на кухні. Я ті йойлики беру і «лечу»  сюди, до школи, через город», — розповідає Зоя Вітер, колишня жителька Витані.

Найстаріша мешканка села Витані Леся Костів, мати Зоя Вітер — жінці 88 років, живе в селі від народження. За словами Зої Вітер, село почало занепадати у 70 роках XX століття.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.