В Україні існує дефіцит бджолопакетів — експерт

На ринку України виник дефіцит бджолопакетів. Внутрішня потреба у бджоломатках становить понад 2 млн. особин, а потреба у бджолопакетах — понад 1 млн. штук.

Про це стало відомо з прес-релізу «Знатний мед». 

«Через складні погодні умови, зокрема, затяжну прохолодну весну, у поточному році пасічники втратили близько 30% бджіл. Також негативно впливає на кількість бджіл та силу бджолиних сімей використання шкідливих для комах хімічних засобів у сільському господарстві», — ідеться у прес-релізі «Знатний Мед».  

Зменшення кількості медоносних рослин, особливо дикоросів, також не сприяє розвитку бджільництва. 

«Саме бджоли, а не мед є найбільшою цінністю  для справжнього пасічника, адже  вони є ключовим «засобом виробництва», що виробляє мед та інші продукти бджільництва. Треба зберігати наших бджіл, постійно збільшувати їх кількість. А це все складніше робити», — зазначає Валерій Курейко, бджоляр із 40-річним стажем та співвласник ТМ «Знатний Мед». 

Згідно даних Міністерства статистики, за період січень-серпень 2021 р. Україна експортувала 164379,8 кг живих бджіл. Якщо врахувати, що зазвичай один бджолопакет складається із 1,5 кг бджіл, це становить понад 109,5 тис. 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.