На облаштування укриттів в закладах освіти передбачено 1,5 млрд гривень

У проекті Державного бюджету України на 2023 рік видатки на освіту враховані в обсязі 154 957,1 млн гривень. Також документом передбачено видатки на облаштування бомбосховищ та безпечних умов для учнів та вчителів в обсязі 1,5 млрд гривень.

Про це ідеться в пояснювальній записці до проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».  

Станом на 19 вересня пошкоджено 2 532 заклади освіти, з них 287 повністю зруйновані російськими ракетами та бомбами. За останніми підрахунками, потреба на відновлення становить понад 9 млрд дол, з яких термінові — 2,8 млрд дол.

«Пріоритети у сфері освіти — збереження основних гарантій (насамперед в частині оплати праці та виплати стипендій), відновлення пошкоджених закладів освіти, допомога у придбанні шкільних автобусів, забезпечення виготовлення підручників тощо», — ідеться в проекті бюджету. 

Згідно документу невідкладні субвенції передбачені на: 

  • 1,5 млрд грн субвенції на облаштування безпечних умов в школах
  • 1,0 млрд грн субвенції на придбання шкільних автобусів
  • 304,6 млн грн субвенції для підтримки осіб з особливими освітніми потребами

Зазначається, на виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів освіти на 2023 рік враховано освітню субвенцію в обсязі 87 515,5 млн гривень. На виплату академічних стипендій враховано кошти в обсязі 3 622,4 млн гривень.

«З метою продовження реалізації програми «Нова українська школа» на видання і придбання підручників і посібників для учнів і вчителів 6 класів враховані кошти в обсязі 753,5 млн гривень», — ідеться у документі.

На виконання вимог статті 1033 Бюджетного кодексу України щодо охоплення інклюзивною освітою дітей в усіх закладах освіти на 2023 рік для надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами враховано 304,6 млн гривень.

На відновлення зруйнованих/пошкоджених закладів вищої та фахової передвищої освіти враховано 440 млн гривень.

Джерело фото: Суспільне.media.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.