Село на Кіровоградщині на межі вимирання

Найстарша жителька одного з зникаючих сіл Бережинка Кропивницького району, що на Кіровоградщині, живе в будинку без газового опалення. Цьогоріч Олені Чміль виповнюється 85 років, пенсіонерка не змогла запастись дровами на зиму через високі ціни.

Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

Самотня пенсіонерка Олена Чміль у селі Бережинка живе понад 60 років. Все життя опалює будинок дровами. Грітись у такий спосіб планує і цієї зими, однак грошей на дрова немає.

За теплої погоди гріється на ґанку і біля печі, де варить їсти. Останні десять років — єдина жителька на вулиці. Про те, що тут, в низині, є село — свідчать дахи поодиноких будинків. Село не газифіковане.

«До опалювального сезону не готова, немає за що купити дров. Маю пенсію 3500 гривень. Я не знаю, скільки коштують дрова, але мені казали люди, що дорого», — каже жінка.

Жінка розповідає, у цьому році сарай, в якому зберігає дрова, порожній. У минулому році машина возила. Велика. То брали. А тільки такі великі, що не можна в плиту засунути. 

Поки немає дров, Олена Чміль вмикає обігрівач та чекає гроші за пай, щоб купити дрова. Побоюється, що замість грошей фермер дасть зерно.

Бережинка — одне з п’яти сіл, які входять до Новоандріївського старостинського округу. Тут живуть 12 людей. У 60-х роках минулого століття було 400. Олена Чміль каже, тоді було тут стільки людей, стільки дітей було. А зараз три баби-каліки — вона, кума Тамара і Галя приїжджа.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.