Майстри оцифрували зруйнований росіянами музей у Маріуполі

Український дизайнер Дмитро Кіфуляк та директор House Museum Еван Кертіс Чарльз Холл створили цифрову реконструкцію художнього музею Куїнджі у Маріуполі. 

Про це повідомило видання Укрінформ.

Проєкт створили до річниці — 21 березня 2022 року музей знищили внаслідок російського авіаудару під час окупації Маріуполя. Роботу присвятили також самому художнику Архипу Куїнджі.

Музей імені Куїнджі відкрили в Маріуполі в 2010 році в садибі Геоцинтова — будівлі 1902 року, зведеній у стилі модерн.

«Експозиція музею Архипа Куїнджі містила близько 2000 експонатів, серед яких було 600 картин, 950 графічних робіт, 150 скульптур і 300 предметів декоративно-прикладного мистецтва», — ідеться у повідомленні.

Проєкт має назву «Ночі більше не буде», що передбачає «цифрове майбутнє для культурних цінностей, що перебувають під загрозою». За ідеєю розробників, у цифровому форматі цінні експонати будуть захищені від фізичних пошкоджень.

Проєкт «Ночі більше не буде» є першим у глобальній ініціативі зі збереження культурної спадщини та підтримки програмування історичних пам'яток. Автори додали, що робота шукає довгострокового куратора і буде продана як NFT, а частина виручених коштів піде на допомогу Україні.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.