Закладаємо ягідник: поради фахівця

Вирощування ягід як бізнес усе більше набирає популярності в Україні. За даними аграрних науковців, уже в 2021 році вирощувати ягоди, горіхи й інші плодові культури стало більші ніж у 5 разів рентабельніше — до 18,6% проти 3,2% 2020 року.

Повномасштабна війна, звичайно, внесла суттєві корективи в економіку ягідництва, але попри це багато господарів усе одно схиляються до започаткування й розвитку такого бізнесу.

Щоб стати успішним у цій сфері, слід врахувати багато важливих нюансів: ґрунтово-кліматичні умови місцевості, де буде закладено плантацію, особливості культури, яку планують вирощувати, догляд та ринок збуту.

Про деякі особливості вирощування ягідних культур розповіла Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta.

Тетяна Стукало, керівниця розплідника Tevitta

Читайте також Десять суворих заборон для вашого саду

Що треба знати про місце для плантації ягід

Перед вирощуванням ягід, слід детально вивчити багато особливостей як самих культур та догляду за ними, так і місця, де вони ростимуть.

  • Типи ґрунтів

Надавати перевагу для закладки майбутнього ягідника будь-яких культур слід легким ґрунтам із високим вмістом гумусу

Якщо садівники планують закладати маточники для розмноження ягідних рослин, то ідеально підійдуть супіщані ґрунти.

За словами Тетяни Стукало, саме на легких та добре аерованих ґрунтах найкраще розвиватиметься коренева система і буде закладено багато кореневих пагонів.

«Полуниця, однозначно, більш комфортно росте на супіщаних, легких ґрунтах, частина сортів малини взагалі не витримує важких ґрунтів. Наприклад, такий популярний сорт малини Дельніва на щільних важких ґрунтах хворіє багатьма захворюваннями», — зазначила пані Тетяна.

  • Кислотність ґрунтів

При закладці ягідних плантацій варто звертати увагу на кислотність ґрунтів. Оптимальним показником для більшості ягідних культур є діапазон від 6,5 до 7,5 pH.

«Найперше, із чого слід починати ягідний бізнес, — це аналіз ґрунту. Важливо бути чесним із собою, отримавши результати, і не пробувати починати там, де надто лужний або надто кислий ґрунт», — рекомендує експертка.

  • Ландшафт

Зазвичай ягідні культури досить погано ростимуть і плодоноситимуть на схилах, суглинкових землях і неугіддях, тому краще відмовитися від цієї ідеї. Винятком може стати закладка промислової плантації бузини — ця рослина є досить невибагливою в цьому плані та ростиме майже на будь-яких ґрунтах.

«Слід розуміти, що, наприклад, у низину роками стікає вода, змиває верхній шар ґрунту і це негативно позначиться на продуктивності ягідника. Також можуть накопичуватися гербіциди із сусідніх земельних ділянок, що негативно позначиться на рослинах», — застерігає керівниця ягідного розплідника.

До схожих проблем, за словами Тетяни Стукало, слід бути готовими при використанні добрив. Якщо плантація закладена на схилі, то корисні речовини не зможуть бути рівномірно розподілені між рослинами, вони будуть стікати, змиватись.

Також у через значний нахил земельної ділянки у садівників можуть виникнути проблеми з рівномірним розподілом води при поливі. Рішенням цієї ситуації будуть  компенсовані крапельні стрічки, що водночас здорожчує вартість закладки ягідника.

«Однак якщо альтернативних ділянок, звісно немає, то можна пробувати вирощувати там, де доведеться. Але при цьому господарям треба бути готовими до того, що становище його ягідника буде менш вигідне, аніж на рівній ділянці», — говорить фахівчиня.

  • Зрошення

Сучасний клімат в Україні за попередні кілька років змінився настільки, що закладати ягідну плантацію без поливу/зрошення — дуже ризиковано і може не принести належних бізнесових результатів.

«Вирощувати ягоди без зрошення і вести прибутковий бізнес на цьому майже неможливо. Це утопія. Тому для всіх ягідників наполегливо рекомендую крапельний полив», —  Тетяна Стукало.

При цьому перед закладкою плантації слід подбати про джерело води та її якість. Адже іноді вода може наробити шкоди, засолюючи ґрунти через великий вміст солей.

Тому нарівні з аналізом ґрунту слід робити дослідження води, що буде використана для поливу ягідних культур на плантації.

Яку ягідну культуру вибрати для вирощування

Донедавна серед ТОП-5 ягідних культур за площами посадки в Україні, згідно даних Держстату, були суниці й полуниці, малина й ожина, смородина та лохина.

Дивіться також

Тетяна Стукало говорить, що ожина є дуже пластичною, пристосовується до різного рівня агротехніки та не є складною у вирощуванні.

«Ожина — це досить проста культура. Її легко обрізати, вона простіше переносить помилки у цій справі. Обрізали довше або коротше обрізали, то відносно швидко відросте і це можна виправити. Дуже комфортно працювати з ремонтантними сортами», — говорить експертка.

Керівниця розплідника Tevitta додає: ожина рідко хворіє, невибаглива до живлення, доволі стійка до кореневих хвороб. Серед небагатьох мінусів цієї культури — ожина не вирізняється своєю морозостійкістю, тому слід на це звернути уваги при виборі культури для визначеного регіону.

Ожина дозріває

«Треба лиш пам’ятати про ожинового кліща Acalitus essigi Hassan і в потрібний час проводити захисні обробки», — примітила Тетяна Стукало.

Для захисту рослин достатньо очистити землю від личинок хруща перед посадкою і потім своєчасно проводити обробки від ураження ожинового кліща.

Загалом, ожина не вимагає великої кількості агротехнологічних операцій: наприкінці сезону зібрали урожай, обрізали; якщо сорт не ремонтантний, то вкрили на зиму.

Великою популярністю серед споживачів користується суниця садова (полуниця). Однак якщо господарі хочуть зайнятися вирощуванням саме цієї культури, то, як каже керівниця ягідного розплідника, мають розуміти: суниця садова є досить складною і вимогливою в догляді.

Читайте також Мульчувати полуницю: чим краще?

«Ця культура — королева. Перед нею треба вклонитись, щоб зібрати. І не лише збирачам, а й кожному агроному треба схилитися перед нею», — каже жартома Тетяна Стукало.

Справді полуниця вимагає багато уваги та роботи з нею протягом усього року (і навіть узимку!). 

«Потрібно виконувати багато операцій: лущення листя, прополювання, фрезерування міжрядь, укриття соломою, обрізання вусів… Додаємо захисні обробки. І тільки потім збираємо», — резюмує експертка.

Прискіпливої уваги господарів вимагає система захисту суниці садової, адже ця культура має багато шкідників: кліщі, трипси, оленка волохата, совка, хрущі тощо. Також ця культура досить вразлива до різноманітних грибкових захворювань.

Саме тому основний фокус уваги тих, хто займається вирощуванням суниці садової, зводиться до профілактики хвороб і поширення шкідників.

«Весь час треба працювати задля профілактики. Навіть за умови, що від самого початку маємо здорові рослини. І особливо слід бути пильними щодо шкідників і хвороб полуниці незадовго до збирання урожаю», — наголошує Тетяна Стукало.

При цьому суниця садова досить швидко і «віддано» реагує на полив та підживлення.


Зрештою, якщо правильно врахувати основні рекомендації досвідчених ягідників, то навіть початківцям можна досягнути успіхів у вирощуванні соковитих, смачних ягід.

(с) Микола Сирота, Катя Капустіна, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.