У громадах треба залишити 65% ПДФО — думка

Підтримка народними депутатами одного із законопроектів (№ 5066 або № 5066-1), що пропонують збільшити відсоток зарахування до міських бюджетів ПДФО із 60 до 65%, дасть можливість суттєво виправити фінансове становище громад.

Про це повідомив Олександр Меланченко в прямому ефірі до Дня Незалежності України в Антикризовому медіа-центрі.

Заступник голови ГО «Український інститут Антикризового менеджменту» Олександр Меланченко вважає, що до бюджетів громад потрібно спрямовувати навіть 100% ПДФО. 

«Люди живуть в громаді, вони в ній заробляють гроші, лікуються, їхні діти ходять там до школи — значить податок треба зараховувати до бюджету цієї конкретної громади. Тому особисто я за те, щоб навіть усі 100% ПДФО віддавати громадам. А для наповнення Держбюджету цілком достатньо інших податків», — впевнений громадський діяч.

Додаткові 5% ПДФО дозволять громадам отримати збільшення надходжень до місцевих бюджетів, що дасть можливість направити ці кошти на реалізацію потреб прилеглих територій. 

«Впевнений, що збільшення частки ПДФО надасть громадам можливість самостійно вирішувати багато власних проблем: будівництво і ремонт шкіл, садочків, спортивних майданчиків, доріг, медичних та культурних об’єктів, подолання пандемії та інші», —  каже експерт.

Плюс 5% ПДФО частково компенсують видатки, перекладені державою на місцеве самоврядування та дадуть можливість знайти кошти на покриття різниці в тарифах на комунальні послуги, що дуже важливо.

«Щоб громади могли відчувати позитивні зміни децентралізації, реформа має рухатися далі. Втім повноважень у громад зараз більше, ніж грошей. Тому важко відчути зміни від децентралізації просто сьогодні і зараз. Місцева влада стикається з купою проблем, а на вирішення цих проблем громадам потрібні гроші. Тобто, залишайте гроші на місцях!», — закликав Руслан Макарович під час прямого ефіру в Антикризовому медіа-центрі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.