Місцеве самоврядування просить нардепів не голосувати за проєкт Закону №5655

На цьому тижні у Верховній Раді України будуть розглядати законопроєкт №5655 про зміну системи містобудування в цілому. Багато міських і сільських голів просять народних депутатів утриматися від голосування за цей проєкт закону і відправити його на доопрацювання.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Володимир Шматько, міський голова Чорткова на Тернопільщині.

Разом із Всеукраїнською Асоціацією об'єднаних територіальних громад та Асоціацією міст України представник місцевого самоврядування просить допрацювати і проголосувати документ зі збереженням і посиленням повноважень місцевого самоврядування. 

«Не зупиняйте децентралізацію в містобудуванні! Будь ласка, почуйте нас: реформа потрібна, корупцію в цій галузі потрібно ліквідувати. Треба ввести більше електронних послуг і зменшити  контакти з чиновниками державних органів — там величезна корупція і мільйони доларів хабарів платять за дозволи і введення в експлуатацію об’єктів категорій СС2 і СС3», — написав Володимир Шматько.

Голова Чортківської громади пояснив, чому слід утриматися від голосування за вказаний проєкт закону, бо ним:

  • Передбачається монопольний централізований допуск виключно своїх будівельників на ринок, без жодного впливу місцевого самоврядування. Обмежене коло осіб матиме унікальні права: самі будують, самі себе контролюють і самі вводять в експлуатацію.
  • Створюються приватні органи контролю, яким передають всі повноваження в сфері містобудування з максимальною відповідальністю 2 млн.євро за всі об’єкти. Право приватного контролю буде надаватись монопольним органом без жодної відповідальності за це.
  • Контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає лише спостерігання за самовільним будівництвом. Єдина функція міських голів — писати листи-скарги в Міністерство.
  • Монопольний центральний орган матиме право зупиняти будь-яке будівництво без жодних наслідків і відповідальності.
  • Порушується право власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде. Передбачається можливість будувати на землях без оформлення права власності.

Раніше Zemliak.com повідомляв, Український уряд спільно з міжнародними партнерами та громадськістю розробляють Систему цифрового управління відбудовою, а також поступово наповнюється Реєстр пошкодженого та знищеного майна.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.