На Сумщині село вижило після окупації росіянами

Село Стеблянки, що на Сумщині, з 19 до 26 березня 2022 року було окуповане російськими військовими. Російські окупанти вдиралися до хат місцевих мешканців, яких у той час не було вдома. 

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

У селі цьому селі до нападу російських військ мешкало менше 80 людей. Поруч розташована залізнична станція. Окупанти стояли у Стеблянках понад тиждень.

«Ми весь цей час намагалися не потрапляти їм на очі. Ховалися по підвалах, у лісі. У Стеблянках тоді стояло 26 одиниць російської військової техніки. Загарбники тягнули з будинків, де не було господарів, усе, що тільки бачили», — згадують місцеві.

Місцевий житель Іван згадує, окупанти хотіли конячку забрати, воду возити чи що там, якісь важкі речі. Чоловік сказав, «якщо заберете коняку, то тоді й мене забирайте — не віддам. І так вони не забрали». Забрали тільки рушницю.

«Ходили, перевіряли, шукали українських солдатів. Ми кажемо, що ми їх не бачили тут. Які тут солдати? Чого вони тут будуть? Нічого. Слава Богу! Вдягнені сиділи, сидячи спали, цілий день, цілу ніч — це було пекло!» — говорить місцева жінка.

Місцеві розповідають, в одному з дворів у Стеблянках стояла російська техніка і таборилися їхні військові. Залишили по собі купи сміття зі своїх сухпайків.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.