Децентралізація допомогла громадам краще чинити опір російській воєнній агресії — Семенишин

Децентралізація допомогла місцевим органам влади максимально мобілізуватися у перші дні агресії і діяти, не чекаючи вказівок із Києва. 

Про це в ефірі Radio NV розповіла заступниця керівника відділу сталого розвитку програми U-LEAD Мар’яна Семенишин.

«Півтора року нашого переможного спротиву доводять те, що децентралізована країна більше здатна чинити опір масштабній агресії, аніж та, де рішення приймаються в одному центрі. Ті люди, які можуть і вміють приймати рішення на місцевому рівні, не стануть чекати реакції згори. Вони можуть діяти швидко. Поговоріть із мерами чи старостами — вони розповідатимуть історії, що подеколи відлік часу на рішення, які вони приймали, вимірювався годинами: або вони допоможуть людям, або ні. Уявіть собі цю ж ситуацію у 2014 році», — відмітила Мар’яна Семенишин.

Повномасштабне вторгнення РФ пригальмувало реформу місцевого самоврядування в Україні. З іншого боку у нинішній ситуації громади отримали можливість проявити лідерство у допомозі жителям і переселенцям та розробляти плани повоєнної відбудови відповідно до своїх потреб, які вони знають краще, ніж столичні чиновники.

Нині ж міжнародні партнери сприяють громадам у підготовці проєктів відновлення відповідно до нових, «нерадянських» стандартів. 

«Буду говорити, базуючись на дослідженнях. Насправді певне нерозуміння, що робити, було присутнє, але воно було мінімальне. Адже одразу, з перших днів повномасштабного вторгнення, громади знали, що вони мають робити. Знали, що мають надавати послуги громадянам, які прибувають до них або шукають притулку, рухаючись на захід, і мають допомагати українській армії», —  зазначила експертка.

Згідно з дослідженням Ради Європи, громади відчували період сум’яття тільки перші пару днів, так вони самі говорять. Більше 75% громад відновили свою нормальну роботу в перші два-три тижні.

«Зрозуміло, що навіть зараз говорити про нормальне функціонування під обстрілами, під ракетними і дроновими ударами, дуже складно. Але це факт», — додала Мар’яна Семенишин.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.