Цьогоріч картопля вже вдвічі дорожче, ніж минулого року

Сезон картоплі 2024 року опинився під загрозою. Тривала спека у липні призвела до посухи на городах,через що врожай картоплі у домогосподарствах значно погіршився. 

Якщо порівняти з цінами, то станом на кінець серпня з домогосподарства картоплю можна купити не дешевше 15 грн/кг, що вдвічі більше, ніж у відповідний період минулого року. Тоді картопля коштувала в межах 6-9 грн/кг ($0,16-0,25/кг).

Про це Zemliak.com повідомляє за результатами спостережень на ринку овочів.

У 2024 році сезон картоплі у домогосподарствах помітно гірше. Спека, що трималася майже половину літа, призвела до зменшення врожайності. Хто вирощував картоплю на продаж розчаровані, оскільки кількість бульб значно менша, ніж минулого року.

А від так, вартість картоплі на продаж йде від 15 грн/кг.

«Можливо, дехто з виробників цьогоріч збільшив площі під цим овочем. Але це більше стосується тих, у кого були великі обсяги насіннєвого матеріалу… Однак зауважу, що посівна картоплі у цьому сезоні була досить складною», — розповів Ігор Шкурко, директор ПРАТ НВО «Чернігівеліткартопля» в ексклюзивному інтерв'ю для Zemliak.com.

На думку експерта, збір картоплі для оптового продажу цього року буде пізній, оскільки висока температура не дозволяє закласти на зберігання якісну картоплю.

«Зараз ціна з урахуванням ПДВ на нормальну картоплю, яка може тривалий час зберігатися, складає 12 гривень за кілограм. Мова йде про середньоранні сорти. У свою чергу, середньостиглі, пізні сорти картоплі, урожай яких буде закладатися на зберігання, коштуватимуть дорожче», — зазначив Ігор Шкурко.

Також фахівець картоплярства каже, жаркі дні принесли цьогоріч таку хворобу як альтернаріоз картоплі. Якщо в минулому році більш поширеним був фітофтороз, то в сезоні-2024 більш активно на рослинах розвивається саме альтернаріоз.

Тож, коли домогосподарства почнуть масово копати картоплю, оптова ціна може зрости до 20 грн/кг.

(с) Тетяна Кунденко, Zemliak.com, 2024

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.