Картопля в Україні може подорожчати до 35 грн — думка

Екс-президент Української асоціації виробників картоплі (УАВК) Микола Пономаренко припускає, що вже у 2024 році внаслідок війни, складних погодних умов та ситуації на ринку ціна картоплі може зрости до європейського рівня — 35 грн/кг.

Про це Zemliak.com стало відомо під час моніторингу соціальних мереж.

«Почався ріст цін на картоплю. Сьогодні картопля оптом коштує 14 грн/кг. Торговельні мережі, не розраховували на такий ріст цін, і як запасний варіант планували імпортувати картоплю. Але зіткнулися з тим, що в Європі картопля теж подорожчала через засуху. Тому ціни на картоплю можуть зрости й до 35 грн/кг», — каже Микола Пономаренко.

Погода цього року була сприятливою, дощів було достатньо для формування високого врожаю. Але у вересні стояла надзвичайна спека. В картоплі, викопаній в таких умовах, при закладанні на зберігання швидко розповсюджувалися хвороби. Інші фермери, що відклали копання на пізніший час, втратили частину врожаю через перший приморозок на півночі Чернігівщини та інших північних районах України.

На думку експерта, на наступний рік також буде тенденція до подорожчання. Фермери зіткнуться з подорожчанням насіннєвого матеріалу. Адже в основних країнах-оригінаторах як Нідерланди, Німеччина та Франція ціна на нього зросла на 25%.

Читайте також:

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.