Картопля в Україні: яким був сезон-2023

Картоплю в Україні можна сміливо назвати національним овочем. Щороку обсяги промислового виробництва картоплі сягають понад 20 млн т, при цьому насправді в Україні традиційно дуже складно рахувати об'єми усієї виробленої картоплі — до 90% вирощують у приватних господарствах для власного споживання, і вона не попадає в жодну статистику.

Читайте також Лариса Завірюха: Завдяки біодобривам із 10 соток зібрали майже 3 т картоплі 

Посівні площі та виробництво картоплі 

За даними інфографічного довідника «Агробізнес України 2021-2022», обсяги виробництва картоплі торік у нашій країні складали 21,4 млн т, у 2021 — 20,8 млн т.

Водночас експерти в Українській асоціації виробників картоплі (УАВК) мінімальна оцінка її врожаю на 2022 рік складала близько 12 млн т, але з урахуванням тимчасово окупованих територій та падіння виробництва реалістичною цифрою є 16 млн т.

При цьому посівні площі під картоплею в 2023 році скоротилися майже на 12% і склали близько 880 тис. га.

Традиційно «картопляними» регіонами в Україні вважають Житомирську, Вінницьку, Київську та Львівську області — саме тут за рік виробляють у середньому по 1,5-1,9 млн т картоплі. 

Виробництво картоплі в Україні

Урожайність картоплі

Середня врожайність картоплі в промислових господарствах України нині складає 35 т/га. У деяких підприємств цей показник сягає 40-60 т/га — це прямо залежить від характеристик обраних сортів картоплі, грунтів та самої технології вирощування.

До слова, відомому українському насіннєвому господарству ПрАТ НВО «Чернігівеліткартопля» у місті Седнів на Чернігівщині цьогоріч вдалося встановити власний рекорд урожайності картоплі — тут сорт Сувенір Чернігівський власної селекції показав урожайність 56,3 т/га при крохмальності бульб на рівні 18%. Хорошу урожайність цьогоріч також показали тут сорти картоплі Панянка, Феномен та Міраж.

У приватних домогосподарствах середня урожайність картоплі становить орієнтовно від 15 до 20 т/га. Однак деякі можуть похвалитися і 30 т/га.

Ціна на картоплю в 2023 році

Традиційно ціна картоплі в Україні дуже реагує на сезонність. Так, наприклад, станом на кінець листопада 2023 року середні закупівельні ціни картоплі на оптовому ринку «Шувар» (Львів) становлять 9,5 грн/кг, на оптовому ринку «Столичний» (Київ) — 10 грн/кг. 

Зокрема, протягом кількох попередніх тижнів в Україні спостерігається зростання цін на картоплю завдяки активізації попиту. Ціни на якісну картоплю варіюються в межах 8-12 грн/кг.

Читайте також Різко впали ціни на борщовий набір: огляд станом на серпень-2023

Закупівельні ціни на картоплю в пік збору її урожаю падали до 2,5-5,5 грн/кг. Зрештою, виробники відмічали ріст цін на цю продукцію від 5,5 до 7 грн/кг.

Читайте також На Чернігівщині стає вигідніше вирощувати картоплю

При цьому, учасники ринку кажуть, що картопля в Україні вже коштує в середньому на 46% дорожче, ніж в аналогічний період минулого року. 

При цьому один із найбільших виробників картоплі в Україні — компанії «Контінентал Фармерз Груп» — цей овоч є найбільш рентабельним у портфелі вирощуваних культур. І під картоплю тут відведено близько 2 тис. га.

Нові сорти й гібриди картоплі

Щороку виробники та господарі традиційно використовують як добре перевірені популярні сорти картоплі, так і нові розробки селекціонерів.

Найбільш популярними в попередні часи були сорти картоплі Беллароза, Пікассо та Рів’єра. Також українські господарі й господині часто віддають перевагу таким сортам картоплі як Слов’янка Гранада, Мелоді, Солоха, Тайфун, Санте та Американка (або Рання троянда).

Картопля Беллароза

Також користуються популярністю розробок вітчизняного Інституту картоплярства Національної академії аграрних наук України — сорти Княгиня, Мирослава, Фотинія, Щедрик, також — Меланія, Житниця, Родинна, Медея, Марфуша, Сингаївка, Містерія, Фанатка, Світана, Роставиця — показують дуже гарні урожайні результати. Вони мають комплексну стійкісь до хвороб, придатні до приготування різних видів страв та переробки на картоплепродукти.

До слова, сорт картоплі Солоха вже пройшов технологічні випробування, а компанія «Чипси Люкс» зацікавилася ним, щоб через два роки почати виробляти фіолетові чипси.

Фахівці Інституту картоплярства НААН створили чимало дивовижних сортів картоплі. Зокрема, сорт картоплі «Солоха»  перший український сорт з фіолетовим кольором шкірки і інтенсивно-синім (фіолетовим) кольором м’якоті. Цей сорт стійкий до багатьох захворювань картоплі, врожайність такого сорту 30-35 т/га. Науковці інституту випробовують сорти на придатність до переробки, зокрема на чипси.

«Ми будемо першими в Україні щодо виробництва фіолетових чипсів з української картоплі»— кажуть вітчизняні науковці.

Чипси звичайні та фіолетові

У 2023 році в Україні офіційно зареєстрували близько 20 нових сортів і гібридів картоплі:

  • Акустік (Acoustic)
  • АЛВЕРСТОН РАССЕТ (Alverstone Russet)
  • Балтік Фаєр (Baltic Fire)
  • Блю Бель (Blue Belle)
  • Дейзі (Daisy)
  • Камелія (CAMELIA),
  • Кардіма (CARDYMA)
  • Коразон (Corazon),
  • Меланія (Melaniia)
  • Міа (Mia)
  • Мікадо (Mikado),
  • Пондус (Pondus)
  • Ред Буллет (Red Bullet)
  • Роксоланівська (Roksolanivska)
  • Санред (Sunred)
  • Світана (Svitana)
  • Тайгер (Tiger)
  • ТРАЙПЛ7 (TRIPLE7)
  • Фалькон (Falcon)
  • Фанатка (Fanatka)

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.