Різко впали ціни на борщовий набір: огляд

Нестабільність у країні гостро зачепила овочівництво. Пакет «борщового набору» як для населення нині має прекрасну ціну, а для виробника — катастрофічну.

Це в тижневому огляді зазначив Іван Стефанишин, радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» (Львів).

За словами експерта, ціни на овочі досягли нижньої планки. Порівняно з минулорічними хіба що буряки й картопля приблизно залишилися в межах однієї вартості, решта різко пішли донизу. 

«Ціна цибулі на гуртовому ринку «Шувар» знизилась до 14 грн/кг, а була 23 грн/кг торік. Морква стала 17 грн/кг, а була 21 грн/кг. Буряки зараз 8,5 грн/кг, були 10 грн/кг, картопля сьогодні на рівні 8 грн/кг, а була 8,2 грн/кг», — зазначив Іван Стефанишин.

Читайте також Молока та м’яса стає менше і на столах, і в коморі

Нестандартна ситуація наразі на ринку капусти. Цей базовий борщовий овоч у серпні 2022 року коштував 22 грн/кг, а сьогодні — 7 грн/кг

Ціна білокачанної капусти, серпень 2023 року, ринок «Шувар»

Графік ціни на капусту

Проблемним буде нинішній сезон для виробників цибулі. Торік у зимово-весняний період були високі ціни на цибулю і дехто сприйняв це як можливість заробітку. 

«Багато підприємців прогоріли також на цибулі. Понасівали, понасаджували дуже багато і пропозиція перевищила попит. Ціна кілограма цибулі впала до 14 грн при очікуванні близько 30 грн/кг. Такий цінопад можна пояснити, зокрема, і нагнітанням інформації про прогнозований дефіцит через втрати Херсонщини в частині агросектору та ранніх овочів», — сказав Іван Стефанишин.

Ціна ріпчастої цибулі, серпень 2023 року, ринок «Шувар»

Ціна на ріпчасту цибулю

Як зазначає експерт, нині в Україні сільгоспвиробники посадили багато овочів борщового набору, отже, пропозиція велика, попит менший. 

«Це свідчить про нестабільність нашого виробництва і бажання заробити за день купу грошей. В агросекторі так не буває. Тут повинна бути системна робота, яка давала б можливість отримати урожай відповідної якості та потрібної кількості», — резюмував фахівець.

Також Іван Стефанишин додав, що виробничий акцент у цьому сезоні змістився в бік західних областей України. Величезні тоннажі овочів вирощують на Закарпатті й Тернопільщині. Також Львівщина, Волинь, Рівне. Ці регіони продукують основний кошик борщового набору — тут його близько 70%.

Вирощування овочів в Україні в 2022 році (карта)

Завантажити довідник АГРОБІЗНЕС УКРАЇНИ ПІД ЧАС ВІЙНИ

Отож, наразі складно прогнозувати, що очікує на ринок овочів борщового набору в Україні найближчими місяцями.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.