На довге зберігання закладають тільки пізню капусту — досвід

Для довготривалого зберігання капусти вибираються середні та пізні сорти і гібриди, з високими показниками лежкості. Прибирання капусти проводиться в суху, прохолодну погоду, допускаються невеликі заморозки. 

Якщо осінь дощова, то перед закладкою на зберігання потрібно дати качанам гарно просохнути. Оптимальні умови для зберігання: температура 0..+1,5°С, вологість 90-95%, вентиляція приміщення, пише Zemliak.com.

«Не рекомендується зберігати капусту в одному приміщенні з яблуками чи грушами. Ці фрукти активно виділяють етилен, який знижує лежкість капусти»,  — кажуть знавці.

Основні способи зберігання: 

  • Навалом або у тарі. Ці методи використовуються при зберіганні великої кількості овочів. Висота насипу немає перевищувати 3 м.
  • В ящиках або на піддонах. На качанах залишають кочериги довжиною приблизно 3 см. Нижній шар вкладається в ящик кочеригою вверх, верхній шар – кочерижкою вниз. Сам ящик має стояти не безпосередньо на підлозі, а на «ніжках», щоб забезпечити вентиляцію з усіх боків.
  • В підвішеному стані. При цьому методі при збиранні залишають довшу кочеригу, яку потім обмотують мотузкою і за неї підвішують до стелі або підходящих конструкцій. При цьому методі не спішіть видаляти всі верхні зелені листи капусти, вони підсохнуть і будуть додатково захищати капусту від псування та гнилі;
  • В піску або у папері. При зберіганні у піску у качанів обрізають кочерижку, вкладають на невеликій відстані (3-6 см) один від одного і повністю засипають шар піском. Зверху вкладають новий шар і повторюють процедуру. Також кожен качан можна окремо замотати папером і вкласти в тару. Мінусами такого методу є те, що і пісок, і папір, гарно вбирають вологу і можуть намочити качани, треба слідкувати за їх станом.
  • Штабелями і на стелажах. Тут потрібно підготувати відповідні конструкції (а значить, має бути достатньо місця для них), на яких розташовують голівки капусти. Качани не мають доторкатися один до одного.
  • В глині. Надійний, але дуже трудомісткий метод. Готується суміш глина - вода в пропорції 2:1, обмазується кожен качан і дається йому висохнути. В такій оболонці голівки капусти довго зберігаються свіжими та хрусткими.
  • Для квартирних умов зберігання: балкон або холодильник. Для зберігання на утепленому (заскленому) балконі використовують пінопластові ящики, які зверху додатково вкривають на час морозів. Принцип складання — як і в звичайний ящиках у підвалі. В холодильнику краще обмотувати голівки харчовою плівкою і тримати у нижньому відсіку для овочів.

Для зберігання потрібно вибирати тільки щільні, не перезрілі, не гнилі та не пошкоджені качани. При температурі -1… -3°С головки капусти замерзнуть, а потім почнуть гнити. Вологість в приміщенні, де зберігатиметься капуста, також, важлива й вона має бути в межах 92-98%.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.