Бджоляр з Миколаївщини відновив органічну медову ферму Медівниця

Бджоляр із Миколаївщини через військові дії втратив родинну пасіку та частину обладнання, але зміг релокувати свої потужності в іншу частину Миколаївської області, неподалік природного заповідника Єланецький степ.

Про це ідеться на сторінці спільноти Українські аграрії.

Бджоляр відновив органічну медову ферму «Медівниця», зараз його пасіка нараховує 80 вуликів, з них цього літа він вже качав мед.

«Війна не змогла забрати в мене любов до бджіл. Незважаючи на втрати, ми продовжуємо працювати», — ідеться у дописі.

Завдяки супроводу фахівців Проєкту USAID  бджоляр отримав консультації із ведення експортної діяльності, знайшов компанію-переробника, яка підготувала мед до експорту, оформив необхідні дозволи, отримав сертифікат з німецької лабораторії ро якість меду та експортував свою продукцію до Нідерландів.

«У мене було 1,5 тони меду, такий об’єм бджолярі зазвичай не можуть експортувати, це замала партія. Але ми знайшли завод, який погодився зробити гомогенізацію (надання однорідної структури) нашого меду і пройшли цей шлях», — повідомив бджоляр. 

Також на фермі повідомили,  вони мають зацікавлення з боку покупців із Нідерландів на закупівлю 20 тонн їхнього меду наступного року, тож планується кооператив з місцевими бджолярами, щоб підготуватися до цього та виконати замовлення.

Зараз медова ферма «Медівниця» проходить органічну сертифікацію згідно європейських стандартів. Продукція з такої пасіки користується більшим попитом за кордоном і має вищу ціну, що дозволить бджоляреві заробляти більше.

Зазначається, у Нідерландах вже почали фасувати мед з його пасіки у скляні банки, які продаватимуть на різдвяних ярмарках.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.