На Хмельниччині занепадає прадавня церква-фортеця

У селі Сутківці Ярмолинецької тергромади на Хмельниччині розташована церква-фортеця Покрови Пресвятої Богородиці, збудована орієнтовно у XV столітті. 

Храм діючий і за своїми архітектурними формами не має аналогів ні в Україні, ні в Європі, оскільки об’єднує в одній споруді і замок, і церкву.  Належить до пам’яток архітектури національного значення. Однак, як стверджують фахівці, приміщення унікального храму почало зазнавати руйнувань. 

Про це повідомляє XM-inside.com. 

Сама пам’ятка наразі не має власника. І хоча тут зареєстрована релігійна громада ПЦУ, та священник УПЦ (що типу не МП) не допускає богослужіння українською.

«В церкві залита бетонна підлога. Для таких пам’яток використання цементної суміші неприпустиме. І через цей цемент, через те, що вставлені пластикові вікна, через те, що вкладені залізні двері, церква страшно конденсує всередині. Вона, очевидно, не опалюється. Тому що заходиш, а в середині затхлий, прілий запах. Просто заходиш, як в теплицю. Через це вона конденсує», — розповіла Анастасія Донець.

За словами Сутковецького старости Леонтія Побережного, тут зареєстрована релігійна громада Православної церкви України. Проте вони не мають змоги проводити службу українською мовою.

«Отець Володимир, який зараз служить в цій церкві, його релігійна громада — Українська православна церква московського патріархату. В нас зареєструвалася і Православна церква України, це років три тому. Але доступу членам цієї релігійної громади в церкві немає», — каже очільник села.

Також з'ясувалося, що ця пам’ятка архітектури національного значення не має власника. Нині ж церква-фортеця перебуває на обліку у Ярмолинецькій селищній раді. Але оскільки за законом такі об’єкти мають перебувати у власності держави, то Хмельницька районна військова (державна) адміністрація уже розпочала процедуру взяття цієї пам’ятки у державну власність.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.