Кожне четверте господарство в Україні втрачено через війну — дослідження

Результати загальнонаціонального опитування сільських домогосподарств показали, що кожен четвертий з 5 200 респондентів скоротив або зупинив сільгоспвиробництво через війну. 

У Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській, Сумській та Чернігівській областях цей показник становить понад 40%.

Про це повідомляє GrowHow.

Багато з них змушені скоротити або припинити сільськогосподарську діяльність.

«Сільське господарство України є важливим джерелом засобів до існування для близько 13 мільйонів українців, які мешкають у сільській місцевості. Сільські домогосподарства виробляють близько 32% продовольства», — зазначив голова офісу ФАО в Україні П’єр Вотьє.

Координаторка дослідження Лавінія Антоначі зауважила, що звіт фокусується на домогосподарствах, які переважно займаються присадибним господарством чи дрібнотоварним сільгоспвиробництвом. Тобто тих, які зазвичай офіційно не зареєстровані як фермери, однак відіграють ключову роль у забезпеченні продовольчої безпеки, доходів та засобів до існування сільського населення.

Окрім скорочення або припинення виробництва чверті опитаних, результати дослідження також показали:

  • Збільшення витрат на сільгоспвиробництво у зв’язку з війною як у рослинництві (72% домогосподарств), так і у тваринництві (64%) було досить відчутним по всій країні
  • Більше половини сільгоспдомогосподарств по всій країні повідомили про зменшення доходів порівняно з аналогічним періодом минулого року. У прифронтових областях ця тенденція була більш виразною: у Сумській — 67%, Миколаївській — 65%, Донецькій та Запорізькій — по 63%
  • Також повідомляється, 57% опитаних домогосподарств застосовували негативні механізми подолання кризи: витрачали заощадження, позичали гроші, продавали виробничі активи, зменшували витрати на медичне обслуговування або на добрива, пестициди, корми для тварин та ветеринарну допомогу.

У ФАО додали, що, оскільки війна триває, поточна ситуація, ймовірно, буде погіршуватись і надалі. На тлі зимового сезону та потенційного подальшого внутрішнього переміщення населення до сільської місцевості, спроможність сільського населення до виживання буде дедалі більше ускладнюватися.

У звіті зазначили, що підтримка виробництва продуктів харчування сільськими домогосподарствами є засобом пом’якшення негативного впливу війни на їхню продовольчу безпеку та засоби до існування.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.