Молодняк індиків більш схильний до гістомонад — експерти

Гістомонади паразитують серед клітин епітеліальної тканини кишечника і в печінці, там вони проводять більшу частину життєвого циклу. Найчастіше схильні до гістомонозу молоді індюшата від моменту виходу з яйця до 2-3 місяців. Якщо затягнути з лікуванням, смертність молодняку ​​досягає 70%, пише інтернет- видання Best.  

«Інфекція проникає в шлунково-кишковий тракт індичок з кормом, проходить через стравохід і вилуплюється в кишечнику. Звідти в печінку потрапляє через систему комірних вен», — кажуть експерти.

Найчастіше причинами захворювання стають:

  • сире приміщення, заражені підстилки, корм для птахів в забруднених годівницях
  • тіснота
  • неправильне вирощування молодняка
  • утримання різного за віком і виду поголів'я в одному приміщенні
  • неочищені корми, немиті коренеплоди, зберігання зерна в невідповідному умови

Паразити також проникають всередину тіла тварин з комахами. У процесі свого розвитку паразити потрапляють у внутрішні органи птиці з кормом і починають активно розмножуватися. Паразит проникає вглиб тіла птиці з кормом, а виділяється з фекаліями, це пояснює швидку швидкість зараження.

«Захворювання викликають найпростіші сімейства трихомонад, роду гістомонад, якому належить один вид — Histomonas melegridis. Він і є збудником однойменного захворювання. У своєму процесі розвитку вони проходять дві форми — жгутиковую і амебну»,  — зазначили експерти. 

Гістомоноз — інфекція, яка викликається найпростішими роду гістомонад. Він вражає більшість свійської птиці. Вогнищами інфекції є печінка та органи шлунково-кишкового тракту, при цьому молоді птахи часто гинуть. Хвороба у домашньої птиці проходить з сильними запальними процесами, інтоксикацією і слабкістю. Лікування гістомонозу довге і протяжне, а перехворіла птиця виявиться менш плідною ніж її здорові однолітки.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.