На Київщині підприємець виготовляє сири за європейськими стандартами

Фермер Василь Цвик, який очолює ФГ «Тетяна 2011» на Київщині займається рослинництвом, садівництвом та молочарством — і це було би подібним до сотень таких самих ферм, якби не один нюанс.

Десятки видів сирів та кисломолочних продуктів тут виробляють із козиного молока. Це доволі нетипово для України.

Пише про це Kurkul.com

«Український фермер навчився робити сири не гірше європейських», — упевнено каже Василь Цвик.

Він власник фермерського господарства «Тетяна 2011», розташованого за сотню кілометрів від Києва. У його розпорядженні — 2700 кіз альпійської та зааненської порід французької селекції.

Серед технологів-консультантів працює француз. Підприємство регулярно бере участь у виставках козоводів у Франції та вже добре відоме тамтешній «тусовці».

«Козівництво у великих масштабах — це нова історія для України. Культури споживання як такої немає або ж вона досить низька. Фахівців теж бракує. Шість років тому, коли ми тільки починали, то шукали доярів і відправляли їх у Францію на тримісячне стажування. Наше обладнання — зі Швейцарії, наші кози — із Франції, а тому нам потрібно знати, як використовувати найкращі технології європейських країн», каже Василь Цвик.

Також важливо враховувати смакові відмінності українських та французьких споживачів. Починаючи від сприйняття людьми козиного молока — в Україні існують стереотипи щодо його запаху, чого немає в Європі. Впоратися з такими перешкодами та популяризувати цей корисний продукт — на сьогодні це головні маркетингові виклики галузі.

«Ми вже бачимо «лідерів»  серед нашої продукції. Можливо, в подальшому так само залишаться два-три види сиру, які будуть добре продаватися. Але сьогодні, коли культура споживання продуктів із козиного молока лише зароджується, асортимент має бути широкий. Так покупець зможе визначитися, що саме йому до вподоби»,  — додав фермер.

За словами Василя, коли камамбер має різкий аміачний запах, наші споживачі крутять носом — мовляв, зіпсований товар. А француз скаже — та це ж саме той смак, який я шукав! 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.