Експерт розповів, як збільшити надої у корів за рахунок корму

Для рентабельності ферми має значення скільки кг молочного жиру і білка вона продає, а не скільки літрів/корову доять. Тому фермерам варто зосередитись більше на якісних кормах для корів.

Таким висновком поділився Мирон Пундор, координатор проєктів з підтримки та розвитку молочної галузі, що реалізуються Посольством Королівства Нідерландів в Україні.

З кожного мільйона гривень, витраченого на годівлю корів, 1/3 а то й 1/2 йде на синтез молочного цукру — лактози. 

«Помічено, 40% доходів від продажу молока ферма отримує за молочний жир, вміст якого можна підвищити з 34 кг до 44 кг в кожній тонні молока (в основному за рахунок додавання клітковини, легко засвоюваної енергії та структури в їх раціон)», — зазначив Мирон Пундор.

Також фермери отримують 60% за молочний білок, вміст якого може сягати 36 кг/тонну молока і більше (за рахунок генетики та годівлі). 0% (нуль) поступлень за молочний цукор, вміст якого найбільш стабільний, як і плазма крові!!! А 50 кг з кожною тонною молока виїжджає з ферми.

Як зазначалось раніше, українські молочні ферми мають можливість щороку отримувати 2,2 млрд гривень за додатковий молочний жир і приблизно стільки ж за білок.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.