Зимовий догляд за поросятами дасть гарний приріст у вазі

Поросят, народжених в зимовий час, необхідно якомога раніше прищепити. Справа в тому, що вони, як правило, мають більш слабкий імунітет і можуть бути схильні до різних захворювань, включаючи інфекційні.

Інформує про це Gorodsad.in.ua. 

До зимового раціону з 15-го дня після народження поросятам потрібно давати прикорм, який з часом повинен повністю замінити молоко матері. У цій іпостасі потрібно використовувати:

  • Тепле картопляне пюре. Давати його потрібно малими порціями, щоб їжа не закисала. У пюре рекомендується домішувати кормовий концентрат, щоб їжа була більш поживною.
  • Дрібно нарізану червону моркву, суху кропиву і сінний настій.
  • Підігріте вівсяне молоко. Його можна давати в їжу поросятам-сосунам.

«Потрібно пам’ятати, що молоко свині містить мало заліза. Тому поросятам в зимовий період потрібно робити ін'єкції залізовмісних препаратів. Також в корм їм потрібно додавати риб’ячий жир, крейду, кісткове борошно», — радять фахівці.

Не маловажливо підтримка потрібного рівня температури. Якщо таки холод пробирається в приміщення,то свинарник можна утеплити. Для цього слід:

  • зробити додатковий дощатий настил на 20 см вище «справжньої» підлоги;
  • вистелити підлогу товстою солом’яною підстилкою;
  • утеплити вентиляційні отвори соломою (якщо такі є);
  • встановити обігрівальні лампи в загонах з маленькими поросятами.

Свині дуже вимогливі до рівня вологості в свинарнику в зимовий час. Вона повинна бути на рівні 75% — 80%, не більше того. За показниками можна спостерігати приладом для вимірювання вологості.

Щоб не зіткнутися з інфекційними захворюваннями у поросят, заводчику потрібно подбати про дотримання гігієнічних норм в свинарнику. Вони передбачають розміщення поросят, відлучених від свиноматки, невеликими групами від 10 до 25 особин. За нормативами на кожну свинку вагою до 70 кг повинно припадати не менше 0,7 кв. м в верстаті. Облаштування спеціальних поїлок і годівниць в кожному верстаті. У зимовий час воду і їжу в годівницях потрібно міняти два рази в день. Розміщення в верстатах свіжого солом’яного настилу. Цей настил необхідно регулярно міняти. Щоденне прибирання верстатів від екскрементів.

 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.