Закон України про молочні продукти необхідно скасувати — Чагаровський

Спілка молочних підприємств України виступає за скасування Закону «Про молоко і молочні продукти». 

На думку експертів, діючий закон зобов’язує переробляти сировину (здійснювати повну переробку), а це суперечить Господарському кодексу України, так як обмежує свободу діяльності cyб’єктів господарювання.

Про це повідомляє пресслужба СМПУ.

Як зазначають експерти, цей Закон містить низку недоліків, наприклад, визначає показники якості та безпечності щодо молочних продуктів, які регулюються Законом України «Про основні вимоги якості та безпечності», адаптованим до вимог ЄС, та Наказом Мінагрополітики від 12.03.2019 №118.

«Цим Законом не передбачений механізм державної підтримки розвитку галузі і при цьому він містить низку обов’язків, які порушують свободу ведення господарської діяльності, наприклад, вимогу вести документацію. Проте перелік такої документації відсутній», — зазначив Вадим Чагаровський, Голова Спілки молочних підприємств України.

Зазначається, вимоги дотримуватися нормативних документів надаються без чіткого визначення цих документів. Це створює ризики маніпуляцій владними контролюючими структурами.

Ще одним прикладом недосконалості Закону є відсутність процедурної організації лабораторних досліджень, тобто, не враховано вимоги Закону України «Про метрологічну діяльність», якими передбачено умови акредитації лабораторій.

Читайте також: Пенсіонери з Кизлівки побудували крафтову сироварню на старій фермі

Така болюча для українських виробників тема як існування сірого та тіньового ринків також не відображена в Законі, не зазначено принципових ознак цих ринків, що суперечить вимогам ЄС, встановленим Регламентом 1308/2013 «Про запровадження загальних правил на ринках продажу сільськогосподарської продукції». 

«Закон регулює діяльність тільки юридичних осіб та ФОП, а одноосібники, фізичні особи, якими виробляється левова частка молока в країні, залишаються поза увагою. Джерелом непорозумінь є також дублювання термінів та визначень молока та молочних продуктів в ДСТУ»,  — додав Вадим Чагаровський.

Як зазначив Чагаровський, це неповний перелік недоліків Закону, але важливо відмітити ще один — цей Закон дає можливість його використання для маніпулювання народними депутатами перед виборчими перегонами шляхом внесення безкінечних змін до Закону, і ця можливість неодноразово використовувалася.

Додається, всупереч законодавству ЄС, цей Закон надає можливість виносити пропозиції щодо термінів та визначень продуктів, які містять молоко i молочні продукти. В Європейському Союзі ж відсутні нормативні акти, що встановлюють особливі вимоги до харчових продуктів, які «імітують молоко i молочні продукти».

Довідково: У 2004 році Верховною Радою України було прийнято Закон України «Про молоко i молочні продукти». З того часу цей Закон переглядався 7 разів, вносилися поправки, і неодноразово ця активність по вдосконаленню Закону використовувалася у цілях далеких від інтересів молочної галузі.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.