Якість сіна стане гіршою через пізній збір

При запізненні з термінами збиранням трав зменшується урожай сіна і погіршуються його кормові якості.

Оптимальними є строки збирання багаторічних бобових трав у фазі бутонізації, злакових — у фазі початку колосіння. При скошуванні бобово-злакових сумішей або різнотрав’я строки початку першого укосу визначаються за фазою розвитку основного компоненту, пише  Agro-Semena.com.ua

«Коли трави стають більш грубими, твердими, то відповідно погано поїдаються тваринами. При скошуванні трав після цвітіння в них на 15-25% зменшується вміст білку і в той же час на 20-35 % підвищується кількість клітковини», — кажуть фахівці.

Також значну частину поживних речовин сіно втрачає від дощів і роси або від надмірного пересушення і зайвого ворушіння трав.  Щоб не допустити псування сіна від дощів, скошена трава якомога менше повинна знаходитись в покосах і валках.

«У полі при сонячній погоді скошені трави за короткий час пров'ялюються, злакові трави до вологості 40-45%, бобові — 50-55%, після чого їх згрібають у валки для рівномірного досушування. Щоб зберегти поживність корму сушки трави на сіно, потрібно проводити в короткі строки. Для прискорення сушки одночасно зі скошуванням можливо проводити плющення зеленої маси», — говорять у повідомленні.

Технологія заготівлі сіна включає наступні технологічні операції:

  • скошування трав причіпними або самохідними косарками у валок або в покіс з плющенням або без плющення зеленої маси;
  • ворушіння та обертання валків граблями з пасивними та активними робочими органами, або валкообертачами самохідних косарок-плющилок;
  • підбирання валків в копиці з використанням підбирачів-копнувачів, копицевозів, начіпних волокуш, підбирачів;
  • навантажування сіна прес-підбирачами обладнаними транспортувальним склизом з відключеним в’язальним апаратом;
  • перевезення та укладання на зберігання.

Для зменшення витрат енергії та механічних втрат сіно варто заготовляти в пресованому вигляді (тюки і рулони). Переваги: Пакунки пресуються. Сіно зручно перевозити транспортними засобами.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.