Мешканці сільської громади на Миколаївщині розвивають малий бізнес

У Галицинівській громаді Миколаївської області за підтримки програми DOBRE Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) створили бізнес-інкубатор на базі Центру освіти дорослих. Тепер мешканці громади освоюють нові професії та вчаться, як створити власну справу, пише Децентралізація.

На грантові кошти в громаді закупили обладнання для трьох швейних та однієї гончарної майстерні. Підприємці-початківці можуть використовувати їх безоплатно або за символічну плату. 

Швейні майстерні дуже виручили громаду на початку пандемії COVID-19, виготовивши 3 000 захисних масок для місцевих жителів. А мешканку Галицинового Ольгу Сердюк поява цих майстерень підштовхнула до заснування власної справи.

«Я 10 років працювала на різноманітних швейних підприємствах. Мабуть, ніколи б не наважилася розпочати свій бізнес, але цей шанс не могла впустити… Програма DOBRE запропонувала мені стати тренером на двох 50-годинних швейних курсах у селах Галицинове та Українка. Після цього я вже не хотіла повертатися на роботу до меблевого виробництва, де раніше працювала, і заснувала власну майстерню в одній з кімнат свого будинку», — каже Ольга Сердюк.

Тепер жінка ремонтує одяг та шиє на замовлення. Невдовзі планує знайти додаткові кошти на створення додаткових робочих місць і братиме участь у тендерах ProZorro. 

На разі найбільшим замовником Ольги Сердюк є Галицинівська сільська рада. Для неї майстриня пошила кількадесят халатів, що потім надійшли до дитячих садочків громади, а також кількадесят шкільних рюкзаків, які вручили випускникам цих садочків. На рюкзаках, крім логотипу громади, яскравіла торгова марка Ольги Сердюк – Helga.

Прикладів заснування невеличких підприємств у Галицинівській громаді кілька. Юлія Лопасова в’яже за допомогою техніки амігурумі та успішно продає м’які іграшки. Сергій Глушко веде гурток з гончарства, за що отримує зарплатню від Галицинівського відділу освіти, та активно шукає шляхи для продажу власної продукції. Анна Сальник заснувала підприємство з виготовлення штучних квітів.

«Випускники моїх курсів згодом успішно продавали свої вироби через інтернет. У цьому, власне, й була наша головна мета — дати жителям громади додаткове джерело заробітку. Коли я побачила їхні успіхи, у мене самої з’явилася сміливість стати підприємцем. Я пройшла невеличкий семінар з бухгалтерських премудростей і після цього відкрила ФОП. Тепер створюю різноманітні фотозони для весіль, днів народжень та інших свят, виступаю тренером. Шкодую, що не стала приватним підприємцем раніше…», — розповідає Анна Сальник. 

За словами Віталія Юрківа, спеціаліста з місцевого економічного розвитку Програми USAID/DOBRE, кожна громада, яка хоче створити сприятливе для бізнесу середовище, обов’язково повинна мати стратегію та план економічного розвитку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.