В горах на Прикарпатті жінка 15 років варить сир

Над селом Красник Верховинського району Івано-Франківської області, Любов Гапчук все літо разом із братом і трьома помічниками вигулюють 31 корову. Прямо на полонині з молока жінка виготовляє масло, сметану, свіжу й копчену вурду, а також бринзу. 

Про це стало відомо від Суспільного.

«Цьогоріч буде 25 років, як я тут. Мене ніхто не будив рано, не казали: «Вставай, Любо, пора йти до роботи». Я — сама, в мене так організм вивчився, що рано о четвертій годині я вже прокинулася і можу ходити по колибі. Уже кричу туди на пастухів: «Вставайте, пора до роботи», — розповідає Любов.

Разом з двома пастухами й помічником з 20 травня до 20 вересня Любов доглядає 31 корову.

«Від 15 років я доїла корів — 11-12. Було, що доводилося і 18 доїти. Я дуже це любила. Мій тато теж з дитинства пробував полонинами. Пробув тут понад 40 років», — розповідає Любов Гапчук.

Пішки Люба в гори не ходить, з 10-річного віку жінка вправно їздить верхи на коні, тому і зараз все перевозить за допомогою коней.

Під час літування на полонині ватаг і бовгарі живуть у стаї — рубленій хаті, складеній з круглих колод смереки. На полонині немає ні світла, ні електрики, ні вихідних — тут працюють щодня навіть попри сильні спеку або грозу.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.