В Україну ввозять менше сільгосптехніки — Інститут аграрної економіки

Кількість охочих купити новий комбайн, трактор чи іншу с/г техніку в Україні все менше. Наразі зберігається загальна тенденція до скорочення обсягів імпорту агротехніки до України. За 2023 рік імпорт сільгосптехніки в Україну скоротився на 6,6%, інформує Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

За словами старшого наукового співробітника відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки» Ярослава Навроцького, торік зменшилися показники митної вартості переважної більшості видів імпортованої агротехніки, за винятком окремих її видів, зокрема плугів, дискових борін, тракторних косарок та пресів для соломи або сіна.

Якщо за 2022 рік до України ввезено сільськогосподарських тракторів митною вартістю 314,8 млн доларів США, то за минулий рік — 299,6 млн доларів США (-4,8%).

Ще більше скоротилися обсяги імпорту збиральної техніки: з 281,3 млн доларів США у 2022 році — до 245,9 млн доларів США (-12,6%): у 2023 році.

Через кризу прослідковується тенденція до оновлення більш дешевої та/або менш технологічної вживаної техніки.

Аграрним підприємствам цілком по кишені придбати порівняно недорогу та просту нову ґрунтообробну техніку (плуги, борони), або більш складну, вживану техніку, доступну по ціні (трактори, комбайни).

За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, спадна тенденція щодо імпорту агротехніки буде зберігатися і у 2024 році – в межах 5 %, та щонайменше до закінчення повномасштабної агресії рф на території України, хоча темпи її будуть сповільнюватися.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.