На Кіровоградщині подружжя створили крафтову сироварню

Подружжя Русецьких з Кіровоградщини займаються сироварінням з 2015 року. Сироварня Русецьких розташована в селі за 25 км від Кіровограду. Там знайома родини запропонувала їм орендувати сільську хату. 

На тому ж подвір’ї живуть і кози. Корів у господарстві Русецьких поки немає. Спочатку коров’яче молоко збирали в селян, які тримають удома худобу. Зараз його беруть на дослідній станції в Созонівці.

Про це пише Суспільне.

До цього Михайло Русецький був інженером-управлінцем. Наталія працювала в банковій структурі менеджером вищої ланки. 

«Ми маємо КропКрафт. Наша сироварня, виробники медової продукції й кропивницька ресторація об’єдналися самі, а потім навколо себе об’єднали крафтовиків Кропивниччини. І ми проводимо дегустації-ярмарки, щоб там крафтовики могли продати свою продукцію. 9 квітня вже буде п’ятнадцятий ярмарок. Нас також підтримала міська влада. Вони нам дають локацію в центрі міста раз на два тижні, і ми за це дуже вдячні», — розповідає Наталія.

Наталія Русецька каже, що в їхній сімейній сироварні виготовляють різні види сиру за українськими, голландськими, італійськими, французькими традиціями. Є сири з травами, спеціями, пліснявою. 

Читайте також: Близько 40 смаків: як родина Приємських створила власну майстерню крафтової пастили.

Зі слів Наталії Русецької, у селі, де зараз розташована сироварня, подружжя разом з друзями відновлюють сільську хату за українськими традиціями. 

«Ми її вже помазали й побілили. Там будуть скриня, мисник, старовинна ікона. І в цьому просторі українських традицій ми хочемо проводити майстер-класи традиційних українських ремесел. Ми можемо показувати, як робити бринзу або кисломолочний сир. Виробники медової продукції покажуть, як катати свічки з воску. Гончар дасть свої майстер-класи», — додає Наталія.

Також Наталія Русецька каже, у цьому місці можна буде проводити реабілітацію військових.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.