Близько 40 смаків: як родина Приємських створила власну майстерню крафтової пастили

Багато хто з українців навчився кризу використовувати на користь собі та своїй родині. Так було і з родиною Людмили та Олексія Приємських із Київщини.

Спочатку карантин через пандемію коронавірусу, а потім повномасштабна війна росії в Україні змусила родину переосмислити своє життя. Саме у цей період нескладне, але смачне хобі чоловіка Олексія з виготовлення пастили з домашніх фруктів і ягід стало… справжнім сімейним бізнесом. Тепер уже дружина Людмила за його підтрмки виготовляє близько 40 різновидів пастили, а дві донечки Софія і Любов стали надійними партнерами у родинному бізнесі — майстерні крафтової пастили «Мамапастила».

Про те, як це було і які плани має родина щодо своєї майстерні «Мамапастила», спеціально для Zemliak.com розповіла співзасновниця Людмила Приємська. 

Zemliak.com: Як виникла ідея створити бізнес на пастилі?
Людмила Приємська:
Як це досить часто буває, створення бренду та розвиток справи я заздалегідь не планувала. Усе виникло досить спонтанно. 

Улітку ми вдома смакували свою домашню пастилу. Цією справою зазвичай «бавився» чоловік. Саме він і придбав кілька років тому першу сушарку, то інколи готував пастилу для сім’ї. 

Я до війни працювала в дитсадку, але садочки уже рік як не працювали через пандемію коронавірусу. Тож я почала готувати пастилу з фруктів та ягід, які вирощувала на нашій присадибній ділянці. Урожай був гарний, а з’їсти все не могли. 

І мені це так сподобалось, що я придбала додаткову сушарку, почала експериментувати зі смаками, інгредієнтами, пропорціями… 

Zemliak.com: Власне, що стало остаточною мотивацією виготовляти пастилу для вас?
Людмила Приємська:
Я почала готувати ці смаколики рік тому. У кризовій ситуації, в некомфортних умовах людину ніби струшують, змушують прийти в себе, переосмислити своє бачення. Так трапилось і в мене. Страшна війна, депресія, розпач. Але жити потрібно! 

Zemliak.com: Коли ви зрозуміли, що це вже не просто хобі, а бізнес?
Людмила Приємська:
Коли я зрозуміла, що вже не вистачає місця для зберігання готової пастили, чоловік порадив продавати. 

Дуже переживала, чи сподобається людям, потенційним клієнтам. Але мої перші  дегустатори — це були мої рідні, моя родина. Вони підтримали мене, сказали, що на таку продукцію буде попит, бо ж дуже смачно. У все, що зроблено моїми руками, вкладено душу. 

Як потім говорили декілька моїх клієнток: «Ваші цукати — то моя любов». Так, я ще й цукати готувала з кількох видів фруктів та гарбуза. 

Відкрились садочки і я повернулась на роботу до діток, але не покидала улюблену справу. Замовлень у нашої майстерні крафтової пастили ставало більше, нас почали запитувати кав’ярні, невеликі магазинчики, і навіть з’явилась клієнтка — власниця екомагазину з Естонії, де про пастилу мало що знають.

Розуміючи, що наша команда,  тобто наша сім’я, не встигає задовольнити всі потреби споживачів, я звільнилась з роботи і тепер повністю присвятила себе цій справі. 

Zemliak.com: Із кого складається ваша команда?
Людмила Приємська:
Самій мені б було дуже складно. Весь цей час мені допомагала моя сім’я: чоловік Олексій та дві донечки — студентка Софія та 7-класниця Любов. Кожен робить свій вклад у справу. 

Оскільки я свого часу працювала в кулінарії та кухонних процесах, то відповідно на мені вся робота з приготуванням пастили та нових смаколиків. 

Чоловік має досвід роботи в торгівлі, тож тепер він організовує закупівлі фруктів, ягід, упаковки, відправки посилок, комунікацію та налагодження ділових стосунків. 

Старша донечка навчається на факультеті маркетингу. У нас вона відповідає за ведення соцмереж, фотозйомки, переписку з клієнтами, прийом замовлень. 

Молодша донечка — наш творчий відділ, вона дуже любить малювати і… Усі етикетки до подарункових наборів — це її робота, кропітка, натхненна, але не досить швидка. Творці вони такі! 

Родина Приємських як команда

Zemliak.com: Чому саме «Мамапастила»?
Людмила Приємська:
Логотип «Мамапастила» — це перша робота нашої меншої донечки Любові у нас. 

Історія виникнення назви логотипу теж досить цікава. Одного разу Любов перекинула фото пастили на телефон чоловіка і підписала коротко текст під фото «мама пастила». 

Нас осяйнуло, що це і буде наш бренд — «Мамапастила». З назви зрозуміло, що мова йде про виготовлення пастили. А також ця назва додає: це все найкраще, корисне та смачне, що може приготувати мама для діток.

Zemliak.com: Які види пастили є нині у ваші крафтовій майстерні?
Людмила Приємська:
Ми пройшли складний шлях експериментів, вдалих або інколи не зовсім вдалих. Але врешті-решт виробили досить широкий асортимент смаків пастили — він коливається в межах 30-40 різних смакових композицій. 

В основному, готую на фруктовому сиропі, запеченому яблуку та відповідному смаковому інгредієнти (вишня, ананас тощо.) 

Zemliak.com: Чим продукція вашої майстерні пастили унікальна?
Людмила Приємська:
Якщо чесно, то спочатку я готую, а вже потім розраховую вартість. Не навпаки. 

Головне, щоб це було смачно та без різних домішок. Тому крохмаль, агар-агар, желатин та інші добавки я категорично відкинула ще на початку розвитку справи. Також на прохання клієнтів, які мають протипоказання до солодощів, готую безцукрову пастилу і як підсолоджувач використовую банан. 

Ми виготовляємо смачні і, що головне, корисні смаколики, оскільки вони не містять шкідливих добавок та зберігають максимум вітамінів. Сушіння при 50°C дозволяє зберегти всю користь від фруктів та ягід. 

Такі смаколики, здавалось би, може приготувати вдома кожен, але ось таке різнобарв’я смаків можна придбати саме у нашій майстерні крафтової пастили «Мамапастила».

Zemliak.com: Яким бачите майбутнє свого бізнесу?
Людмила Приємська:
Щодо планів на майбуття, то їх дуже багато. Це і закупівля нового обладнання, і облаштування більшого виробничого приміщення, складу та створення нових ділових зв’язків з потенційними споживачами.

Фірмова упаковка пастили від Мамапастила

Zemliak.com: А щоб ви хотіли порадити тим, хто тільки мріє про власний бізнес?
Людмила Приємська:
Хочу порадити з власного досвіду, що не потрібно чекати, коли тобі дадуть якусь роботу з хорошою зарплатою. Подумайте, що у вас вдається найкраще і зробіть це з душею. Споживач на ваш виріб знайдеться, головне — робити це добротно.

А ще я щиро дякую нашим друзям з Польщі. У тяжкий час мого перебування там вони показали своїм власним прикладом і працею, що нічого неможливого немає і що ми самі господарі свого життя. 

Саме той період на початку війни, коли мені допомогли поляки з пошуком роботи, коли я працювала у власниці бізнесу і вона поруч мене виконувала ту ж саму роботу, я переосмислила своє ставлення до роботи. Не чекай коли дадуть, зроби сам. Усім початківцям бажаю успіху!

Zemliak.com: Щиро дякуємо, що поділилися своєю історією!

Придбати пастилу від родини Приємських і їхньої майстерні можна на сайті, через сторінку у Фейсбуці та в Інстаграмі.

(с) Таня Кунденко, Катя Капустіна, Zemliak.com, 2023.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.