У селі Снідавка подружжя створило крафтову сироварню

У селі Снідавка, що на івано-Франківщині, знаходиться родинна крафтова сироварня. Тут, на висоті 920 м над рівнем моря, два роки тому молоде подружжя вирішило заснувати власне виробництво сиру. 

Щодня СОК «Снідавка» збирає до 500 л молока, з якого роблять до 50 кг твердого сиру. 

Про це пише Укрінформ.

Поштовхом стали постійні прохання друзів привезти з високогірного села, де вони облаштували дачу, молоко та сметану, які «пахнуть квітами». Тоді дачники збагнули, що їхня Снідавка, яка живе досить бідно, має величезний скарб — молоко від корів, які пасуться високо в горах. 

«Ми взяли наше молочко, зварили сир і організували дегустацію, придбавши у відомій мережі ще сири закордонного виробництва. Запросили гостей і запропонували їм спробувати наш сир і той, що придбали. На сліпих дегустаціях з десяти осіб вісім обрали нас. Так ми зрозуміли, що стали на правильний шлях», — пригадує Ірина Омецінська, керівник сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (СОК) «Снідавка». 

Насправді, село Снідавка, де, за легендами, свого часу снідав Олекса Довбуш, славиться не лише надзвичайно чистим  повітрям, але й пасовищами, які місцеві між собою називають «зеленою аптекою». Тобто корови вживають цілющі трави з весни до осені, а взимку їхнім раціоном є та ж «аптека» в засушеному вигляді. 

«У перший місяць війни ми приймали молоко в людей, щоб вони могли заробити кошти, а з нього  ми варили недорогий сир — буц і передавали його в Ірпінь. Ми тут навіть екскурсії  не проводили. Але в березні люди просили нас дозвіл прийти сюди з дітьми, бо дуже вже була гнітюча атмосфера в країні. Так ми відновили і екскурсії, і роботу», — зазначає Ірина Омецінська.

Сировар Ірина каже, молоко у Снідавці не високої жирності, до 4,3%, але його якість дуже висока. Вся робота на сироварні автоматизована, але присутня ще й ручна праця, бо в горах  буревій може знятися в будь-який час і знеструмити цілі села.

Загалом, у кооперативі виготовляють 10 видів твердого сиру і масло.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.