Громадам в умовах війни слід відмовитися від паперових документів — експерт

У будівлях органів місцевого самоврядування фізично не повинно бути ніякої цінної унікальної інформації. Відповідно до чинного законодавства України усе повинно бути публічним, відкритим, тому всім громадам слід невідкладно провести оцифровку документів та функціонувати онлайн.

Про це в інтерв’ю на тему «Кожна громада під час війни повинна мати пакет воєнного стану» спеціально для Zemliak.com розповів Олександр Солонтай, експерт Інституту політичної освіти, виконавчий директор Агенства відбудови та розвитку (ГО «Агенція ефективних рішень») під час тренінгу «Академія громадянина: співпраця громадських активістів та місцевого самоврядування у відбудові громад» від Міжнародного республіканського інституту (International Republican Institute, IRI).

За словами експерта, усе має бути діджіталізоване, у форматі відкритих даних, хмарних сховищ, у базах даних. Управління громадою має здійснюватися в електронних системах документообігу, GIS та CRM-системах, які мають мати резервні онлайн-копії.

«Виходячи з мерії кожен день і кожен ранок, ти завжди повинен бути готовим до того, що вона згорить, потоне, буде обстріляна, чи пограбована. Тобто паперова версія буде вщент знищена, але жоден важливий документ не повинен при цьому постраждати», — наголосив Олександр Солонтай. 

У такій системі, коли все в «цифрі» і мерія згоріла, як зазначив експерт, то без проблем можна все заново надрукувати.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.