На Житомирщині цьогоріч вирощують рекордні обсяги хмелю

У 2024 році хміль вирощують тринадцять господарств Бердичівського, Житомирського та Коростенського районів на Житомирщині.

Найбільші площі зосереджені у ТОВ «ТНХ-Агро Сервіс», ТОВ «Вертокиївка Хміль», ФГ «Еліта-хміль», ТОВ «Хміль України», ПП «Гальчин» та ПАФ «Дружба». Валове виробництво у 2024 році очікується на рівні не менше ніж у 2023 році.

Протягом останніх років загальна площа під насадженнями хмелю складала 0,3-0,4 тис. га, а валове виробництво хмелю досягало 400 т із середньою урожайністю 1,4-1,6 т/га. У 2022 році через воєнні дії та складне фінансове становище виробництво знизилося до 200 т, але у 2023 році вже зібрано 390 т із середньою урожайністю 1,33 т/га.

«Хмелярство завжди було важливою галуззю агропромислового комплексу Житомирщини. До 90-х років площа хмільників в області становила 6 тис. га, з яких 4,9 тис. га були плодоносними насадженнями. Однак останні роки вітчизняна хмелярська галузь перебуває у критичному стані через обмеження великих пивоварних компаній на використання вітчизняної сировини», — кажуть в Житомирській ОВА.

Попри складнощі Житомирщина залишається головним виробником хмелю в Україні, займаючи 75% усіх площ хмеленасаджень країни.

У місті Житомирі розташований єдиний в Україні завод, сертифікований за міжнародними стандартами, з виробництва гранул хмелю. Вигідне географічне розташування та сприятливі ґрунтово-кліматичні умови сприяють вирощуванню високоякісного хмелю, що дозволяє регіону нарощувати експортний потенціал.

Ключовим фактором для відродження галузі є вирішення проблеми збуту продукції на внутрішньому ринку та використання вітчизняної сировини компаніями з іноземним капіталом. Наявність внутрішніх каналів збуту забезпечить стабільність виробникам і сприятиме розвитку галузі.

Житомирщина має потенціал повністю забезпечити попит на сировину для пивоварних підприємств України та експортувати хмелепродукцію за кордон, забезпечуючи стабільні фінансові надходження підприємствам.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.