Фермери стурбовані можливим банкрутством через ринок землі

З відкриттям другого етапу ринку землі, в Україну можуть зайти великі агрофірми та викупити чи не всі паї. Дрібний фермер не зможе реалізувати власну продукцію, оскільки агрохолдинги матимуть у власності набагато більшу площу обробітку та продаватимуть дешевше продукцію, ніж до цього дрібні фермери продавали свою.

Такою думкою поділився Андрій Капріца Директор, підприємства «Флора А.А» для Latifundist.com. 

«Для мене зараз є більш важливі проблеми — ціни на продукцію, великі витрати на логістику, ТМЦ. Однак те, що говорили раніше про дане питання — якщо дають 10 тис. га в одні руки, то зайдуть на ринок дуже великі підприємства, які мають доступ до фінансування, міжнародного в тому числі. Відповідно, це негативно вплине на нас. Ми втратимо конкурентоспроможність купити землю. Так, ми маємо першочергове право на її купівлю. Однак, практика показала, що все можна легко обійти», — каже аграрій.

За словами Андрія Капріци, малі фермери просто не мають можливості заплатити за пай, наприклад, $3-5 тисяч як зараз хочуть пайовики, а великі корпорації мають кошти й легко можуть це зробити. Крім того, зазначає, що на ринок можуть зайти іноземці та скупити українську землю.

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.