Дніпрянин побудував енергонезалежний будинок

На околиці міста Дніпро громадський діяч В'ячеслав Горобець побудував енергонезалежний будинок. Називає його «на випадок судного дня». Кілька років тому чоловік вирішив перевірити технологію предків зі зведення будинків.

Про це ідеться у сюжеті 11 каналу.

Глиняні стіни, а дах з очерету. Чоловік почав експериментувати з будівництва сараю. 

«Дах довелося переробляти три рази, щоб зробити його правильно. Не багато обійшовся сам матеріал, а робота... Взагалі, коробка з дахом, побудована за три місяці, обійшлася близько $7 тис. А приблизно $20 тис. увесь будинок — 110 кв. м», — підраховує власник екобудинку.

В’ячеслав говорить, що унікальність будинку в економічності. Завдяки котлам, тепловим колекторам, сонячним батареям та іншим екологічним приладам, не треба сплачувати за комунальні послуги, можна використовувати природні ресурси.

«Чому вітряк і сонячні панелі? Взимку сонця мало, більш працює вітер. Тому іде заощадження коштів внаслідок вітряка. А влітку навпаки, вітру мало, але багато сонця. Тому краще, понад усе, коли вони працюють в парі. Тут підключена електроенергія, але тільки для потужних пристроїв, таких як пральна машина або праска», — говорить В’ячеслав.

Додається, два роки та близько 25 тисяч доларів знадобилося на будівництво екологічного будинку.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.