Насіння дражоване, лазерне, інкрустоване, гелеве і плазмове — яке обрати?

При купівлі будь-якого насіння, у першу чергу, слід звертати увагу на термін придатності, зазначений на пакеті. Розмір і колір пакета в цьому разі не має ніякого значення. Насіння в них розфасовують те саме, яскраву картинку маркетологи просто  зазвичай використовують для привернення уваги покупців.

Читайте також Як обрати якісне насіння для посіву

Перед фасуванням зазвичай насіння обробляють для поліпшення якості. Наразі на пакетах з'явилися написи: гелеве, дражируване, ЕМ-насіння, інкрустоване, лазерне, насіння-спринтер, плазмове. Як у ньому розібратися?

Каталог насіння

Гелеве насіння

При цьому способі насіння поміщають у спеціальну гелеву капсулу, яка, набрякаючи в ґрунті, довго втримує вологу.

Навіть якщо ви не змогли вчасно полити грядку, насіння не загине протягом 2- 3 тижнів. Гелеве насіння має високі схожість і енергію проростання.

Дражоване насіння

Такий спосіб поліпшення якості насіння застосовували ще в Давньому Єгипті за допомогою соку цибулі. 

Дражирування використовують як регулятор росту. При цьому насіння покривають кількома шарами захисної оболонки, що містить корисні для нього мікроелементи. Зерна стають більшими, набуваючи круглої або овальної форми.

Найчастіше так обробляють дуже дрібне насіння, що зменшує його витрату й поліпшує схожість. Для проростання дражируваного насіння необхідна волога, тому його висівають відразу після танення снігу або під зиму.

Термін придатності — 9 місяців.

ЕМ-насіння

ЕМ-драже — це спосіб, коли насіння запечатують у капсулу з оболонкою, багатою на корисні для проростання рослини й майбутнього росту мікроорганізми.

Інкрустоване

Інкрустоване насіння, як і дражоване, покрите оболонкою, яка складається з дезінфікувальних препаратів і регуляторів росту, що збільшує його схожість і якість сходів. 

Краще висівати поштучно. Інкрустоване насіння грунтовно захищене від захворювань, воно добре підходить для підзимових посівів.

Термін придатності — не більше 1 року.

Лазерне насіння

Обробка насіння інфрачервоним лазером перед посівом здатна поліпшувати його опірність хворобам і збільшує схожість, до того ж цей спосіб зовсім нешкідливий для людей. Але... таке обробляння діє протягом 10 діб, тобто завчасна процедура марна. Зовнішньо оброблене лазером насіння нічим не відрізняється від необробленого.

Насіння-спринтер (пророщене)

Після спеціального оброблення проросток у кожному насіннячку штучно стимулюють, а потім «консервують» до часу безпосереднього сіяння. Тому насіння проростає відразу ж після сіяння в ґрунт і невдовзі дружно сходить.

Висівати насіння, що проклюнулося, потрібно приблизно за 2 тижні після того, як грунт підсохне. Для підзимнього посіву його використовувати не можна.

Плазмове насіння

При плазмовому оброблянні насіння поміщають у газове середовище з низьким тиском. Це збільшує відсоток схожості й забезпечує більш швидке проростання насіння, поліпшує якість розсади.

Ефект плазмового впливу триває близько 1 року.

Отож, яке насіння обрати для свого городу чи теплиці, залежить від низки факторів: агрокліматичних особливостей вашого регіону, якості грунтів, забезпечення вологою та ваших вподобань і досвіду.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.