Ферма у селі Пархимів реалізує продукцію для допомоги армії

В селі Пархимів на Чернігівщині на 1000 га землі Марія Копиця облаштувала зоопарк і виробництво сирів з дегустаціями. Також по сезону на фермі запускають самозбір лохини та полуниці. Завдяки продажу ягід гостям жінка закуповує автівки воїнам на фронт.

Про це розповідає місцеве видання Мій Ніжин.

«Ми придбали вже п’ять автівок на фронт для наших військових, а батько й інші аграрії постійно підтримують захисників приладами нічного бачення та амуніцією. А ще передаємо військовим мед, адже в нас його багато», — розповіла Марія.

Ферма «Копиця сіна» була започаткована у 2015 році. Батьки Марії вирішили садити на полі зернові, а через деякий час — смородину, якою засіяли близько 10 гектарів. Цим батьки на фермі займалися близько перших трьох років бізнесу, а потім почали вирощувати ще й полуницю.

«У 2019 році мама закупила 50 курей-несучок, і я думала над тим, що ж ми робитимемо з такою великою кількістю яєць. Проте тоді я вже вела Instagram ферми та ділилася красивими фото. Одного разу написала підписникам про те, що в нас багато яєць, і чи хтось хотів би для себе. Люди почали відгукуватися. А ще в нас вже тоді було кілька тварин, які подарували знайомі — корова, кінь та олені», — додає фермерка.

На фермі живуть сільськогосподарські тварини: корови, коні, барани, овечки, кури, качки та гуси, а також єноти, олені, поні, нутрії. А ще батько Марії захоплюється бджільництвом. Він бере мед, а також збудував апі-будинок для бджіл. 

На початку повномасштабного вторгнення рф ферма не потрапила в окупацію, адже зі сторони Києва окупанти знаходилися за 10 км від них, а зі сторони Чернігова — за 15.

«Всі продукти, які були на фермі, ми роздавали односельцям та військовим. Фактично, наша ферма допомагала підтримувати життя у селі», — каже Марія.

Через неприбутковість ферми родина не планує закривати діяльність. Весь час планують витрачати на роботу на фермі та продовжувати зберігати її такою, яка є.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.