Родина з села Калинівка відкрила крафтову сироварню

У селі Калинівка Первозванівської громади, що на Кіровоградщині,  місцева мешканка Любов Кличко відкрила крафтову сироварню «Молочна майстерня».

Про це стало відомо з видання Гречка.

Починалося все з того, що подружжя вирішило тримати корів і продавати молоко 20 років тому. Вже у 2023 році сироварню облаштували на території приватного домоволодіння.

«Спочатку в нас було дві корови, згодом — п'ять. Молоко продавали місцевим, потім я виїжджала на базар, щоб його продати. Потроху в нас з'явилася власна напрацьована база клієнтів: нам телефонували і робили замовлення. Згодом стало цікаво спробувати і щось нове для себе, і так я зацікавилась сироварінням», — зазначила Любов Кличко. 

Обравши для себе напрямок із виготовлення твердих сирів і сирів із пліснявою, жінка вирішила відкрити власну справу. 

Вона отримала гранти — 100 тисяч гривень від регіонального фонду підтримки підприємництва та 150 тисяч гривень в рамках проєкту.

«Нам не вистачає приміщення, і тому, власне, фонд підприємців виділив 100 тисяч гривень для будівництва приміщення для худоби. Також з виділених грошей ми закупили сироварню, сепаратор, холодильники для дозрівання сирів,  газову плиту, косарку для трактора», — зазначила підприємиця. 

У крафтовій сироварні планують виготовляти кілька видів сирів: камамбер, брі, моцарела, гауда та інші тверді сорти сирів. Також планують виготовляти згущене молоко.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.