Майже всіх чоловіків із села мобілізували в армію — досвід

У селі Верхньоінгульське на Кіровоградщині лишилось вже дуже мало людей: чоловіків забирають на війну, молоді в селі майже не лишилося, всі виїжджають у пошуках кращого життя.

Про це в інтерв’ю Kurkul.com розповів Василь Супрун, місцевий фермер,  голова ФГ «Байбарак».

Василь Супрун говорить, що наразі відчуває дефіцит спеціалістів, особливо у зв’язку з війною — мобілізація забирає на фронт останніх фахівців, яким знайти заміну не що непросто, а навіть неможливо — тим паче у селі.

«У нас от на тракторі працює одна людина на посіві соняшника та кукурудзи. То ми його бережемо, він відмінний фахівець. І більше переживаємо за нього, ніж самі за себе. Бо якщо його заберуть, не буде кому працювати. А соняшник — то основна, найбільш маржинальна культура. Просто випускника профтехучилища ми не можемо взяти, його все одно треба вчить. А це час, якого, частіше за все, немає. У сільському господарстві важливо вчасно, швидко і якісно виконати роботу. Від того залежить і урожай, і прибуток», — додав Василь Федорович.

Аграрії намагаються втримати людей — заробітною платою у 15-20 тис. грн. Чимало пайовиків, говорить він, виїжджають у Польщу.

«У нас тут така майже родинна аура в селі. Допомагаємо кожному індивідуально, хто що попросить: кому городи орали, кому паливо давали. Чистимо, наприклад, соняшник — відходи розвозимо людям на опалення. При нинішній ціні на вугілля (12 тис. грн/т), для них — це спасіння», — говорить аграрій. 

За словами Василя Супруна, роботящу молодь варто підтримати державі. Підказати, де взяти кредит, допомогти на старті купити трактор, підказати, як все організувати. І біля таких підприємців лишаться тут сім’ї, народяться діти, це перспектива розбудови й розвитку держави — вважає він. 

«Хочеться, аби люди лишались, аби село жило і розвивалося. Але от, як ми зараз працюємо… Можна сказати, пливемо у темній кімнаті, не розуміючи, що і як буде далі. То зрозуміло, що тим, кому тяжко фінансово, шукають варіанти. Але шкода, що стільки розумних, роботящих виїхали. Але якщо мені зараз важко бачити, що відбувається, то… Це значить, ситуація і справді критична», — додає Василь Федорович.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.