Родина з села Новий Мізунь виготовляє крафтовий овечий сир

У прикарпатському селі Новий Мізунь Калуського району, що розкинулось між горами Горганами та Бескидами, розташована овеча ферма. Власники — Оксана та Василь Лучків.

Господиня з отриманого овечого молока виготовляє 10 видів сиру. Це, зокрема, традиційні карпатські будз, вурда, брин­за, а також тверді іноземні — манчего, пекоріно і голда. Є й фірмовий сир, створений за власною оригінальною рецептурою, який назвали «Мізунським».

Про це пише видання Високий замок.

Подружжя заснува­ло ферму понад сім років тому. Ідея належить главі родини, дідусь якого займався вівчарством.

«Розпочинала сім'я з шести овечок молочної французької породи Лакон. Поступово їх кількість зростала. Тож робо­ти по господарству надзви­чайно багато. Аби дати собі раду, селяни трудяться всією родиною (допомагають батьки та троє дітей)», — пише видання.

Щороку асор­тимент змінюється: зростає кількість твердої продукції, що може довго зберігатися. До речі, у серпні, коли жир­ність молока найвища, госпо­диня навіть отримує овече масло. Воно білого кольору, відзначається приємним та ніжним смаком і чудово за­своюється організмом.

Окрім усього іншого, Луч­ківи взялися відроджувати забуті традиції предків. У столітній дідусевій хаті вони створили музей. Всередині — автентичний інтер'єр бойків­ської оселі початку минулого століття: креденець, ліжка з вишитими подушками, прял­ки, американські хустки, об­рази. 

Читайте також: 

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.