Фермери на Харківщині відновлюють господарство після окупації

Фермерське господарство з деокупованого села Велика Комишуваха в Ізюмському районі частково зруйновано внаслідок російських обстрілів: більшість свиней загинули, будівлі пошкоджені, техніка непридатна. 

Перше, що робили фермери як повернулись, це розчищення: забирали залишки трупів тварин. Вони загинули не від голоду, вони загинули від обстрілів, від фосфору, від пожежі, від того, що були зруйновані бетонні перекриття, вони туди провалювалися.

Про це ідеться в сюжеті Суспільного.

«Пощастило, що чогось авіація пропускала. Вони били за пів кілометра вище від нас. Вони там все зрівняли у сусіда. А нам, двом фермам, пощастило. Бо якби прилетіла одна авіабомба, тут вже нічого б не було. Пощастило, що усі каналізаційні комунікації збереглися. Тільки перекриття побило, дві стіни, посікло все ззовні від уламків», — каже технолог господарства Роман Тетерук.

Після повернення до села працівники господарства знаходили залишки свиней навколо території власної та сусідньої ферм.

«Вони гинули не одномоментно: хто по літу, хто по весні, а хто й восени», — каже працівник ферми.

Після російських обстрілів були повалені стіни та плити, нині ферму почали поступово відновлювати.

«Ми купували нові, монтували, з'єднували. Ми оговталися від першого шоку, подивилися. Спершу приходиш і думаєш, що це кінець. Потім трохи відійшов, запросив спеціалістів, подивилися, вони порахували. І усе реально. Мільйонів 20 ми вже вклали», — говорить Олександр Курочкін, власник господарства.

Також повідомляється,дах у ферми згорів повністю, обладнання вийшло з ладу. Єдине — це каналізація залишилася. Навіть вигрібна яма постраждала. Оскільки влучання були зі сходу, то східна частина зруйнована більше, ніж інші.

Щоб бути в курсі свіжих новин, підпишіться на сторінки сайту Земляк у Facebook, Telegram та в Instagram.